Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Obsługa "Maximum execution time"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fragles
wiem, że można zmienić, wydłużyć w pliku PHP.INI lub w za pomocą set_time_limit

ale jak bym chciał to obsłużyć - bo nie wiem czy wystąpi czy nie - zwyczajnie wysyłam list z załącznikiem (jakieś zestawienie) no i bywa różnie, czasami się zmieści w czasie, a czasami nie - bo to zależy jakie zestawienie (czyli jak PDF będzie duży) - a może się zdarzyć, że plik będzie miał max coś koło 4 MB (minimalne to coś koło 1MB) i może się zdarzyć, że nie zdąży się wysłać w limicie - czy mozna to jakoś obsłużyć, bo tak to tylko tekst błędu i tyle

czy może rozwiązaniem jest tylko i wyłącznie rozszerzenie czasu w PHP.INI do np godziny?
[b] [/b]
k_@_m_i_l
Czas wykonywania skryptu możesz wydłużyć za pomocą funkcji
  1. ini_set('max_execution_time',360);

Takie polecenie wydłuży czas wykonania skryptu do 6minut(czas podajesz w sekundach).
Jednak tu jest pułapka, ponieważ nie na wszystkich serwerach można używać ini_set, ponieważ admini blokują to ze względów bezpieczeństwa.
Aczkolwiek jeżeli ci to przejdzie, to warto też zwiększyć maksymalną wielkość przesyłanego pliku, tak profilaktycznie dla tego skryptu, skoro nie jesteś pewny jakie wielkości może mieć przesyłany plik, a pozwoli ci to w przyszłości uniknąć nieprzyjemnych sytuacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.