Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]type=radio i POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
inny02
Witam,

mam pola wyboru radio przekazuje to do pliku i tam za pomocą POST wrzucam do bazy danych, ale jak mogę zrobić jeśli mam dwa pola wyboru, aby przenosiło do bazy danych?

1. echo"<tr><td>
  2. <label for='safe'><input type='radio' checked='checked' id='safe' name='safe' value='0'/>a</label>
  3. <label for='unsafe'><input type='radio' id='unsafe' name='safe' value='1'/>b</label>";

działa mi tylko z jednym radio

if (isset($_POST["safe"]))
$type = "safe";
Suh
W tej chwili Ty tylko sprawdzasz czy któryś z tych dwóch radiobox'ów został zaznaczony. Nie sprawdzasz który.
Ja bym to zrobił np. tak :

1. if(isset($_POST['safe']))
  2. {
  3. switch($_POST['safe'])
  4. {
  5. case 0:
  6. // kod dla 0
  7. break;
  8. case 1:
  9. // kod dla 1
  10. break;
  11. }
  12. }
inny02
wielkie dzięki działa snitch.gif

mam jeszcze jeden większy problem, kod:

1. if ($session == true)
  2. {
  3. echo "<br><table>";
  4. $result_set = mysql_query("SELECT id, name, type FROM `galleries` WHERE userid = '$userid'");
  5. $number = mysql_num_rows($result_set);
  6.  
  7. if ($number)
  8.  
  9. {
  10. echo "<tr>
  11. <input type='checkbox' name='opt' value='gallery'>
  12. <font size=2>add to gallery: </font>";
  13. echo "<select name='galleryid'>";
  14.  
  15. while ($row = mysql_fetch_array($result_set))
  16. echo "<option value={$row['id']}>{$row['name']} - {$row['type']}</option>";
  17. echo "</select></tr>";
  18. }
  19.  
  20. echo"<br>
  21. <label for='safe'><input type='radio' checked='checked' id='safe' name='safe' value='0'/><font color='green'>Family Safe</font></label>
  22. <label for='unsafe'><input type='radio' id='unsafe' name='safe' value='1'/><font color='red'>Not Family Safe</font></label>";
  23.  
  24. echo " <br><label><input type='checkbox' name='private' value='ON'> keep private<label>";
  25.  
  26. echo "</table>";
  27.  
  28. }

wygląda to tak:

Jeśli użytkownik nie ma utworzonej galerii to nie wyświetla się możliwość dodania obrazka do galerii.
W kolumnie "type" jest private albo public i nie potrafię zrobić, że jeśli z listy wybierze galerię "private" to nie można zaznaczyć keep private, a jak public to też nie może i dodatkowo brak wyboru między "family safe" i "not family safe" lub po prostu tak jak wcześnie pisałem, że nie można zaznaczyć albo zniknięcie tego.
Suh
Takie blokowanie można zrobić za pomocą JS. Zaś jeżeli nie chcesz używać tej technologii to proponuje w PHP zrobić sprawdzanie warunków, który typ został wybrany i w zależności od niego odpowiednie dodatkowe opcje były by po prostu ignorowane, a ponadto można by do nich dopisywać własność disabled, tak aby użytkownik nie mógł z nich korzystać - ale to już po odświeżeniu strony.
inny02
chciałbym użyć tutaj JS, ale nie potrafię tego zrobić, w Google nic takiego nie znalazłem aby jakoś to wykonać dry.gif
thek
W zależności od tego jaka opcja została w SELECT wybrana musisz przy pomocy JS ustawiać atrybut selected danego elementu i najlepiej by było jeszcze zmienić mu widoczność.
inny02
zapomniałem dodać to wszytko co wyżej, jeśli oczywiście jeszcze przedtem zaznaczy "add to galerry" w JS nie potrafię nic napisać sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.