Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Rozmiar wiekszy niz zdefiniowany w css
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam,

Robie stronke ktora znajduje sie tutaj , zaraz po znaczniku body znajduje sie div o id="top" ktory obejmuje cala strone. Jego szerokosc jest ustawiona na 1260px. No i niby wszystko ladnie pieknie, gdy zaznaczam ten div za pomoca firebug to widac ze rzeczywiscie ma 1260px, ale nie wiedziec czemu na dole przegladarki pojawia sie pasek poziomego przewijania. Zauwazylem ze w firefox dzieje sie to dopiero po zaladowaniu sie menu, w innych przegladarkach od razu, sprawdzilem wszystie divy menu i wszystko miesci sie w zakresie diva ktory obramowuje cala strone. Skad moze sie brac ten efekt i jak go zniwelowac ?

Druga rzecz to centrowanie w pionie. Poczytalem troche i do diva ktory obramowuje cala strone czyli wspomnianego juz diva o id="top" dalem taki fragment kodu :

1. #top {
  2. width: 1260px;
  3. max-height:1024px;
  4. float:left;
  5. display:table-cell;
  6. vertical-align:middle;
  7. }

Chodzi o dwie ostatnie linijki ktore powinny centrowac mi diva w pionie, ale gdy przelaczam widok przegladarki na pelny ekran, odleglosc od gornej krawedzi nie zmienia sie, i ewidentnie widac ze dolny i gorny margines sa rozne......
wiewiorek
Chodzi Ci o taki pasek przewijania jak na tej stronie (tylko tu jest pionowy) ? ohmy.gif
Wolfie
Jaki znowu pionowy ? poziomy scroller sie pojawia na dole strony, tak jakby strona byla szersza niz 1260px, wlacz sobie rozdzielczosc monitora 1280X 1024 i zobaczyszc poziomy pasek przewijania na dole ......
r4xz
  1.  
  2. * {
  3.  
  4. margin: 0;
  5.  
  6. padding: 0;
  7.  
  8. }
  9.  

możliwe, że już to masz - nie sprawdzałem

ziqzaq
Daj sobie:
  1. <div id="wrap" style="border: 1px solid red;">

a doznasz olśnienia winksmiley.jpg
wiewiorek
div o id = testmenu - usun szerokosc aarambo.gif pomogło ?
ziqzaq
Cytat
div o id = testmenu - usun szerokosc

Próbowałeś tego?
Opera 10, i Firefox 3.5 tego nie łykają.
#wrap, #wrap, #wrap....
wiewiorek
hm.... zigzag może masz mniejszy rozmiar szerokości okna przeglądarki niż 1280px ?
bo próbowałem - działa i w FF i w Operze - trzeba tylko kompletnie usunąć szerokość:
width: 530px
ziqzaq
Acha i menu nie sprawia że obrazek "DEIARCH....COŚTAM" spada pod menu bo menu jest za szerokie...
Edit:
W sumie może sie wyrażę wprost. Element o id #wrap ma width: 600px; (powinno być 530px) i on rozszerza tą stronę.
Wolfie
Wogole usunalem szerokosc w w elemencie #wrap i wszystko gra, a mozecie mi jeszcze powiedziec jak wycentrowac ta strone w pionie ?

Tak jak pisalem probowalem w ten sposob :

1. #top {
  2. width: 1260px;
  3. max-height:1024px;
  4. float:left;
  5. display:table-cell;
  6. vertical-align:middle;
  7. }

Najwazniejsze dwie ostatnie linijki winksmiley.jpg no ale nie wiem czy dizala tak narpawde bo mam za slaby monitor zeby to sprawdzic, mysle ze nie dziala bo jak ustawiam przegladarke na pelny ekran to wyranie widac rozniece miedzy dolym i gornym marginesem na stronei, tzn nie centruje sie w pionie......
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.