Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTM][CSS] Cien w div- pozycjonowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spooky2
Pfff, mam taki problem - czy da sie umiescic na tej stronce cien w postaci pliku graficznego po bokach srodkowego bloku?
http://www.bluebyte.net.pl/bb-bok/
Generalnie po zagniezdzeniu dwoch divow i ustawieniu wzgledem kazdego z nich odpowiednio prawego i lewego cienia (position: relative) Ten efekt udaloby sie osiagnac.
Jest jeszcze jednak jeden dosyc powazny problem na ktorego nie mam sposobu. Otoz div-cien musi miec zdefiniowana wysokosc.
Dla FF moge dac min-height, ale to nie rozwiazuje problemu - poniewaz height bloku glownego nie jest staly, tylko dynamiczny :-((
Jednym slowem, przy wiekszej ilosci tresci glowny blok rozciagnie sie w pionie ponad wartosc min-height i cien bedzie siegal tylko do pewnej wysokosci...
Spawnm
proszę dodać tytuł do tematu.
cojack
pewnie że się da, dorzucasz dwa divy, jeden float left, drugi float right, dorzucasz im bg, przesuwasz każdego to w lewo to w prawo, ustawiasz height: inherit, width tyle co ma bg, background-repeat: repeat-y. dziękuje.
Spooky2
Kurcze, nic mi nie wychodzi. Ustawienie float skutkuje "wyparowaniem" diva-cienia, ustawienie inherit nic nie daje (element po prostu znika, bez zdefiniowanego wartosci height) Przy czym w tej ostatniej kwestii jestem zielony - nie wiem do konca jak dziala inherit wiec to moze byc powodem. Reszte mialem tak jak podales.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.