Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]formularzyk i wielowymiarowe tablice z indeksami znakowymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jolam
Nie umiem zrobić żeby mi działało czegoś takiego:
echo '<input type="text" name="nazwa['aa']" />';

Ja wiem, że to jest źle bo apostrofy są w środku napisu. Ale muszą być i ja nie wiem jak je wstawić do takiego napisu. Jak napis będę mieć w cudzysłowach to znowu będzie ten sam problem z cudzysłowami.

Pomożecie mi?

pozdrawiam Jola
cojack
Nic być nie musi, wywal te apostrofy, i będzie dobrze.
Berg
  1. echo '<input type="text" name="'.$nazwa['aa'].'" />';

@up Apostrofy faktycznie nie muszą być ale przy wyświetlaniu html'a dobrym nawykiem jest ich używanie. Nie masz wtedy problemu z ciągłym escapowaniem cudzysłowów + dodatkowo skrypt jest odrobinę wydajniejszy ponieważ nie męczysz parsera php mieleniem tego co jest w cudzysłowach winksmiley.jpg
thomson89
Czyż nie tak?
  1. $c = "'";
  2. echo '<input type="text" name="nazwa['.$c.'aa'.$c.']" />';

Efekt:
  1. <input type="text" name="nazwa['aa']" />

Zmienna $c to: cudzysłów otwierający oraz znak ' i cudzysłów zamykający.
cojack
A ja tam echo nie zauważyłem, to zrób tak:

1. echo '<input type="text" name=" ' . $nazwa["aa"] . ' " />';

Ale tak czy siak tych apostrofów być nie musi.
jolam
Zdecydowałam się jednak na
echo '<input type="text" name="nazwa[\'aa\']" />';
choć to powoduje, że trudniej mi się czyta skrypt. Ale nic lepszego nie widzę do wykorzystania.

Ale natrafiłam na inny kłopot. Jak podczas oglądania formularza kliknę w przeglądarce wstecz, to wyświetla mi się okienko z pytaniem czy chce ponownie przesłać dane do formularza. I jak się zgadzam to otwiera mi się poprzednia strona ale to co wpisałam w formularzu już zniknęło i muszę to robić jeszcze raz. Jak to rozwiązać?
Wiem, że się da bo kiedyś jak robiłam swój pierwszy formularz to on zachowywał dane przy cofaniu przeglądarki. Ale teraz nie wiem już jak to zrobiłam.

pozdrawiam Jola
CyberDuck_
Sprobuj $_GET zamiast $_POST .

Co do zapisu to mozesz tez tak :
  1. echo '<input type="text" name="' .nazwa['aa'] .'" />';
cojack
Ty na górze, ślepy jesteś że już podałem takie rozwiązanie?

wstaw sobie do value posta, o tak:

1. echo '<input type="text" name=" ' . $nazwa["aa"] . ' " value=" ' . $_POST['nazwa'] .' " />';

zresztą nie wiem jak ten Twój post wygląda, rzuć var_dump($_POST); i pokaż wynik winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.