Woytek950
29.09.2009, 16:48:58
witam. od dawna nie mogę sobie poradzić z moim problemem...
na swojej stronię mam panel admina a w nim między innymi bloki z róznymi iformacjami i teraz chcę aby można było je porządkować, przesuwać do góry, na doł itp
jednym sposobem jakim wymyśliłem był aby każdemu blokowi nadać liczbę i przy wypisywaniu ustawić od najmniejszej do nawiększej itp... ale na to jest nie porączne bo gdy chcę zmienić położenie jednego bloku muszę także poprawić innym liczby
patryczakowy
29.09.2009, 17:02:06
dla każdego bloku przypisujesz liczbę później w każdym bloku dajesz dwa guziki plus i minus oraz piszesz odpowiednią funkcję która od razu bedzie przesuwać inne bloki lub przy użyciu ajaxa możesz osiągnąć efekt taki jak na wp że sam myszką będziesz ustawiał kolejność ale to już niech się wypowiedzą specjaliści od ajaxa
cojack
29.09.2009, 17:15:27
Do każdego bloku dodaj sobie kolumnę weight, i nadawaj jej wartości od 0 do miliona, później zrobisz sobie zwyczajne sortowanie np ASC, czyli rosnące, i bloki z większą czyli za razem cięższą wagą będą na samym dole. Zwykła pętelka która wyświetli dane, i tyle.
Woytek950
29.09.2009, 19:38:28
a może znacie skrypt w którym owe rozwiązanie zastosowano?
CyberDuck_
30.09.2009, 11:04:50
Ja to kiedys robilem na swojej stronie, ale ostatecznie
z takiego rozwiazania przy nastepnej zmianie strony
zrezygnowalem. Tak jak Ci koledzy radzili dodaj sobie
dodatkowe pole przy blokach i dopisz sobie funkcje, ktora
bedzie jakby Ci zamieniac miejscami w dol czy gore
te numery/liczby tabel miejscami, a przy wyswietlaniu
wyswietlasz najpierw wartosci mniejsze, a pozniej wieksze.
Jesli to sa bloki stale, ze stalymi numerami to mozesz numer
dodac do nazwy pliku inclufowanego. Natomiast do ustawien
kazdego uzytkownika dodac pole okreslajace kolejnosc wyswietlania
tych blokow np tak :
1:4:2:3:6:5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.