Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Float i overflow jako div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Chciałbym uzyskać podobny efekt menu taki jak na http://www.apple.com/pl/mac/ (akcesroria/programy/serwery).

Stworzyłem div o stałej wysokości i szerokiści, oraz ustawiłem overflow na auto, wrzyciłem do tego innego divy, tak aby były koło siebie, też mają stałą szerokość i wysokość. Jednak nie mogą być w poziomie, zjadą na dół gdy skończy się kontener z overflow. Jak temu zapobiec, aby była możliwość przewijania tych elementów tylko w poziomie?
sunpietro
podaj adres Twojej strony by móc to zobaczyć na własne oczy, wtedy Ci pomożemy
!*!
Nie mam tego na stronie. Całość wygląda tak jak opisałem:

1. <div id="boxglowny">
  2. <div class="box">lalaala</div>
  3. <div class="box">lalaala</div>
  4. <div class="box">lalaala</div>
  5. <div class="box">lalaala</div>
  6. </div>

1. #boxglowny{margin-top:50px;margin-left:100px; overflow: auto;width: 980px;height:100px;border: 1px solid #d9d9d9;}
  2. .box{float:left;width: 190px;height:100px;border-right: 1px solid red;}

CHciałbym aby box główny był divem przewijanym w poziomie, a klasy box były w jednym rzędzie.
paw-e-l
robiłem kiedyś coś podobnego i jeśli pamięć mnie nie myli to wyglądało to mniej więcej tak że twój .boxglowny miałby overflow hidden, do tego boxa zamiast div'ów wrzucasz liste <ul> o długości równej sumie szerokości wszystkich <li> będących w środku. oczywiście każde <li> ma mieć float: left. menu przesuwasz zmieniając left: xxpx dla <ul>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.