Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Ciastko z innego serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klsad
Witam chcialbym pobrac ciastko z innego serwera, a nastepnie odczytac zawartosc tez na innym serwerze, narazie naskrobalem takie cos:
cos.js:
Kod
document.write(document.cookie);

ciacho.html
Kod
<script src="cos.js"> </script>

no i cos.js wlaczam na mojej drugiej stronie, nastepnie na pierwszej i dostaje ciastka z serwera gdzie jest cos.js, musialbym zapisac te dane do pliku/sesji/ciastka prawda? ale z php nie moge polaczyc..
vokiel
Ciastka z założenia są dla danej domeny. I nie chciałbyś żeby druga strona miała dostęp do ciastek zakładanych przez pierwszą.

A jeśli masz na myśli, że utworzysz ciastko przez stronę na serwerze A, a potem te ciastko odczytasz (też na serwerze A), to:
JS cookies
PHP setcookie i $_COOKIE
klsad
dobrze zrozumiales za 1 razem, tak chcialbym
vokiel
To teraz wyobraź sobie, że na stronie X skrypt zapisuje w ciasteczku jakieś info (np.: o Tobie). Ty wchodzisz na stronę Y, która może odczytać/zmodyfikować to ciasteczko, na prawdę chciałbyś? A jeśli strona zapamiętuje dane logowania w ciasteczku, i ktoś z innej je przejmie, zaloguje się na Ciebie i zrobi burdel?

Jest możliwość zapisania ciasteczka, bez podawania domeny, do której należy, wtedy wszyscy mogą je odczytać.
klsad
heh ja wiem jak to dziala i jakie sa konsekwencje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.