Mam dwie tabele (nizej ich struktura) i mam problem przy zrobieniu relacji miedzy nimi
Chce dodac w wynikach pole rabat i nawet mi to dziala
SELECT product.*, promocje.rabat FROM product, promocje WHERE product_id = '$id' AND promocje.id = product.promocja
ale w momencie jak produkt nie ma ustawionej promocji (ustawiona na 0) nic mi nie wyswietla, a chce zeby w takim przypadku wyswietlilo mi produkt z ustaionym 'rabat' na zero
CREATE TABLE `promocje` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `nazwa` varchar(100) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, `opis` text collate utf8_polish_ci, `rabat` smallint(6) DEFAULT NULL, `stop` timestamp NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00', `start` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=4 ; CREATE TABLE product ( product_id int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `name` varchar(200) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, category_id int(11) NOT NULL, opis text collate utf8_polish_ci, dostepnosc int(11) DEFAULT NULL, cena int(11) DEFAULT NULL, podatek smallint(6) NOT NULL DEFAULT '22', producent varchar(40) collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, promocja smallint(6) NOT NULL DEFAULT '0', active tinyint(1) DEFAULT '1', clicks int(11) NOT NULL DEFAULT '0', buys mediumint(9) NOT NULL, `data` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP, PRIMARY KEY (product_id) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;