Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] ile rekordow o dzisiejszej dacie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam.

Mam w tabelu kolumne dzisiaj, w której są wyświetlane daty w takim formacie: rrrr-mm-dd-gg-mm, gdzie rrrr oznacza rok, np. 2009, mm miesiąc np. 12 to grudzień, dd dzień miesiąca, gg, godzine np. 18, a mm minuty, np. 59 i wygląda np. dzisiaj: 2009-10-10-11-50 . Teraz, w różnych rekordach, są różne te cyfry, w jednym dzisiejsza data, w drugim z przed miesiac, w innym jeszcze inna.. Godzine i mnute zostawny w spokoju ;p CHciałbym wyciągnoć ilość rekordów, w których est dzisiejsza data, obojętnie która godzina i minuta, ważne by wyświetlała się ilość rekordów o dzisiejszej dacie, nie ważne o jakiej godzinie.

Ma ktoś jakąś propozycje ?

Sam myślałeł, by zapytaniem takim :
  1. SELECT * FROM tabela WHERE dzisiaj LIKE '%$dzis%'

gdzie zmienna dziś to po prostu data w formacie rrrr-mm-dd .

I coś mi nie chodzi, wyświetla zawsze jeden rekord..
kfc4
dzisiaj > 2009-10-10-00-00 AND dzisiaj < 2009-10-10-23-59
questionmark.gif
bialko0019
coś mi nie działa, może przez to że rozdziela cyfry myślnik " - " ?
nospor
Cytat
rrrr-mm-dd-gg-mm
tylko nie mow ze dales to pole jako pole tekstowe...
o DATETIME nie slyszal?
bialko0019
już sobie poradziłem dzięki LIKE'%rrrr-mm-dd%' tylko, że zmieniłem typ pola. Dziękuję
nospor
skoro dales mi POMOGL to znaczy ze zmieniles na DATETIME. Skoro zmieniles to nie uzywaj LIKE. Ono sluzy do porównywania tekstow. Skoro masz juz pole datowe to sformatuj datę przy pomocy np. DATE_FORMAT i porownuj wowczas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.