Super, że ktoś odpowiedział na problem. Jeśli chodzi o nadmiarowość np. w klasie wypożyczenie to początkowo też uważałem, że dodatkowe klucze obce (idFormat, idDziedzina) są zbędne. Jednak podczas projektowania program sam tak narzucił, dodając te klucze obce co spowodowało, że zwątpiłem J. Pozostawiłem, więc tak jak program narzucił. Teraz dokonałem kilku zmian i myślę, że chyba teraz jest dobrze ?
Co do klasy przedłużenie to masz racje. Tu głównie chodziło mi o to żeby ograniczyć ilość przedłużeń dla wypożyczonej książki, więc teraz dodałem kolumnę w klasie wypożyczenie „przedluz” i pozbyłem się klasy przedłużenie. Ta wskazówka z kolumną księgozbiór podręczny też się przyda

.
Cytat(thek @ 10.10.2009, 21:57:34 )

... Brakuje Ci jednak jednej rzeczy, która w bibliotekach istniejew pewien sposób nieformalnie - zapotrzebowanie. Chodzi o sytuację, gdy dana pozycja jest przez kogoś poszukiwana i tym samym próba przedłużenia tej książki przez posiadającą ją osobę zostanie "wykryta" i bibliotekarz dzięki temu poprosi o zwrot w terminie obecnego posiadacza. ...
Tutaj chciałem to tak rozwiązać ze wraz z data zwrotu dostaje użytkownik maila na pocztę o treści np.” ze dzisiaj mija termin oddania książki. Nie wiem czy to akurat jest dobre rozwiązanie? Dodatkowo jeśli ktoś szuka danej książki to na podstawie kolumny stan w klasie wypożyczenie będzie informacja czy książka jest wypożyczona, zarezerwowana, dostępna.
Po naniesionych poprawkach wygląda to tak: