Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Kodowanie Lay'a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rybenia
Jak dobrze pociąć i zakodować szablon?
Daiquiri
Myśleć, korzystać z CSS, uważać na walidację? Przepraszam, za złośliwość, ale pytanie jest trochę ogólne. W tej chwili moja odpowiedź to strzelanie z procy w nosorożca.
rybenia
Bo już mam szablon pocięty w PS, ale kodowanie PS'a jest strasznie lipne, i chciałbym zakodować mój szablon od podstaw
jmail
czemu lipne? moze jest lepsze nize Twój pomysł? tak jak kolega wyżej możemy dyskutować o pięknie antarktydy jak jej nei wdziałem. pokaż lay pokaż jak PS go pociął i wtedy się radź jak ten konkretny rozciąć
slaw.omir
Najlepiej według zaleceń w3c, nie korzystając z tabelek tylko kodując za pomocą div-a i css.

Potnij sobie projekt graficzny na kilka kawałków głównych np: osobno, linki na górze strony jeśli są osobno górną część, lewą i prawą,

po złożeniu w div-y tych kawałków tj nadaniu im wysokości szerokości miejsca gdzie mają się znajdować,

biorę na przykład górną część strony i zaczynam ją kodować tak jak powinna wyglądać.
rybenia
http://www.iv.pl/images/5harepvvvtqef29rjic.jpg

Wiem, że okropne, ale jak wypełnić te białe pola... Aby to miało jakiś sens ;]
jmail
użyć opcji background w css
potreb
Umiejętność pocięcia to nie umiejętność kodowania. Kurs html, css google.pl
Nie ma co tu dewagacjować, bo tematów mnóstwo na ten temat.
jmail
jeszcze tak mi się nasunęło. PhotoShop i DreamWeaver na pewno legalne.... eh. szkoda, zę wcześniej nie zwróciłem uwagi. Nic bym Ci nie podpowiedział :/
Larges
Cytat(jmail @ 13.10.2009, 23:04:00 ) *
jeszcze tak mi się nasunęło. PhotoShop i DreamWeaver na pewno legalne.... eh. szkoda, zę wcześniej nie zwróciłem uwagi. Nic bym Ci nie podpowiedział :/

Jak poznałeś że nielegalne? (;
Może zainwestował troszkę k i teraz próbuje na szybko się nauczyć? smile.gif

rybenia: wg mnie zajrzyj do dobrej książki o XHTML i oddzielnej o CSS. Bez tej wiedzy Twoje cięte szablony mogą różnie się wyświetlać w różnych przeglądarkach jeśli wogóle je zakodujesz pod którąś poprawnie. Z porad na forum nie zlepisz sobie wystarczającej umiejętności. Jedynie conieco Cię naprowadzimy instrukcjami "używaj divów zamiast tabelek", "posiadaj 2 osobne pliki CSS jeden pod IE drugi pod resztę" itd winksmiley.jpg
jmail
nie żartuj biggrin.gif photka i dreama kupił, żeby się uczyć? biggrin.gif :rotfl:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.