Witam. Mam problem z polskimi znakami na stronie. Mimo iż wszystkie strony (index.php, oraz inlcudowane) sa w kodowaniu ANSI(ISO-8859-2) to przy plikach zincludowanych pojawiają mi się krzaczki zamiast polskich liter (np. http://swiatdiablo.pl/demo/serwer_dotacje ) wie ktoś moze dlaczego tak sie dzieje? moze robie coś źle? Bede bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź, pozdrawiam.
Larges
14.10.2009, 12:15:12
Pobierasz treść z bazy danych? Jeśli tak to jakie masz tam kodowanie i co ustawiłeś w mysql_query("SET NAMES...
jmail
14.10.2009, 12:52:35
co to dla Ciebie oznacza, że są w kodowaniu? Znaczy że metatag nadałeś na początku tak? Jeżeli tak to jeszcze samo kodowanie pliku zmień z ANSI (Windows-1250) na ISO. W ogóle użyłbyś UTF-8
Larges - raczej to nie baza danych. MySQL nie wysiałby mu kodowaniem ANSI - jak już to UTF-8
Drav
14.10.2009, 13:02:43
nadałem wszystkim plikom ANSI poprzed edycje pliku, a nie pisanie nagłówka (to tylko w index.php)., a UTF-8 sprawia problemy ze skryptem psnews. Nie pobieram nic z bazy,
A jak ponadawałeś ANSI a na stronie każesz używać ISO to co się dziwisz? albo zmień kodowanie na stronie na Window-1250 albo zmień wszystkie pliki na kodowanie iso-8859-2
Drav
14.10.2009, 13:57:59
ok, wpadłem an pomysł orzwiązania problemu ze skryptem i udało sie zrobic kodowanie utf-8 tak czy siak, dziękuje za wszelką pomoc pozdrawiam
e: a jednak nie, literka ł i ć nie działa, ale jeszcze popracuje nad tym
E2: DZIAŁA!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.