Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP][CSS]Stałe "linki", "obrazek" etc.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gramy52
Tworzę stronkę, posiadam już schemat blokowy strony (opracowany w CSS). Zastanawiam się jednak, co zrobić gdy... będę posiadał MENU (z linkami), który będzie na każdej stronie. Mam załóżmy 100stron,- i wydaje mi się to głupie, że gdy będę chciał dodać jeden link więcej do MENU, zmuszony będę do edycji każdej strony. Co zrobić by menu było statyczne, żeby po prostu w jednym pliku modyfikował menu, a widoczne zmiany w były właśnie na tych 100stronach. Troszkę nie rozumiem tego mechanizmu tak ogólnie, tak więc wskazane byłby jakiś kurs etc. Proszę o odpowiedź.
piotrooo89
ustaw stałem menu a podstrony includuj za pomocą PHP.
Spirit86
1) za pomocą PHP
tworzysz plik menu.html z linkami

a na stronach tematycznych np. podstrona1.php piszesz normalnie w htmlu i w odpowiednim miejscu wklejasz:
  1. <? include('menu.html'); ?>

2) Za pomocą iframe
3) za pomocą JS, pobierasz zawartość (menu np. te menu.html) i wklejasz ją do np. odpowiedniego diva na stronie.
gramy52
Mam dwa problemy - robię metodą pierwszą. Stwarzam plik menu.txt
wklejam kod o dokładnie tak <div id="menu"><? include('menu.txt'); ?></div>
- nic mi się nie pokazuje. Teraz ten kawałek fragmentu zmieniam na to
<?php include('menu.txt'); ?> - dzięki temu w bloku div menu, wczytał mi plik menu.txt który zawiera słowo - działa smile.gif.
A teraz z menu.php (lub html) z linkami w środku? Dzieją mi się dziwne rzeczy, mianowicie po wklepaniu tego kodu - znika mi środkowa kolumna, oraz cały tekst na stronie staję się jednym wielkim linkiem do nie wiadomo czego. Może, ktoś mnie nakierować co z tym zrobić? Javascript, raczej odpada bo zależy mi na budowie strony opartej na html, css i php. Pozdrawiam.

Burned
Cytat(gramy52 @ 17.10.2009, 01:53:21 ) *
A teraz z menu.php (lub html) z linkami w środku? Dzieją mi się dziwne rzeczy, mianowicie po wklepaniu tego kodu - znika mi środkowa kolumna, oraz cały tekst na stronie staję się jednym wielkim linkiem do nie wiadomo czego. Może, ktoś mnie nakierować co z tym zrobić? Javascript, raczej odpada bo zależy mi na budowie strony opartej na html, css i php. Pozdrawiam.

Prawdopodobnie gdzieś masz jakiś tag niezamknięty. Pokaż kod.
gramy52
A dzięki za informacje smile.gif, zabrakło mi w kodzie tego znaku " i wszystko źle działało. A mam kolejne pytanie. Teraz bardziej skomplikowane smile.gif.
Chcę zrobić tak by klikając jakiś link w menu, strona ta była wywołana w kolumnie 3, a dokładnie w <div id='tresc'>tu</div>. Tak więc proszę o pomoc, bo myślę że to o co pytam jest elementarną wiedzą do tego by zbudować jakąkolwiek stronę. Pozdrawiam.
Spirit86
żeby tak zrobić to musisz albo pobrać html z jakiegoś pliku za pomocą js i umieścić do w tym divem - poponuję jquery, albo robić konsekwentnie strony w html. Bo widzę, że trochę masochistycznie podchodzisz do tematu. Zrób sobie tak:

index.php:

1. <div id="page">
  2.  
  3. <div id="menu"><a href="?p=podstrona">podstrona</a></div>
  4.  
  5. <div id="content">
  6. <?php
  7. if(isSet($_GET['p']) AND file_exists('strony/'.$_GET['p'].'.html')){
  8. include('strony/'.$_GET['p'].'.html');
  9. }
  10. else include('strony/startowa.html');
  11. ?>
  12. </div>
  13. </div>

tworzysz katalog "strony" i tam wrzucasz strony, np. plik o nazwie podstrona.html
Linkowanie masz podane wyżej.

a i jeszcze jedno ważne, stwórz plik strony/startowa.html i tam wrzuć co ma się wyświetlać na stronie głównej
gramy52
W ogóle, takie pytanie - w czym robić strony. Opierając się o CSS czy PHP? Nie mam pojęcia na ten temat. Kursów jest milion i jeszcze trochę, ale tylko czysta teoria. Brak mi praktycznego zastosowania. Postanowiłem robić w CSS, bo potrafię póki co zbudować prosty szablon przy pomocy tego narzędzia, ale co z PHP? Zawsze kojarzyłem to z formularzami etc i zastosowaniem do baz danych. No, ale chyba nie koniecznie tak jest. Naprawdę nie wiem od czego zacząć, patrzę na te kursy, przerabiam każdy punkt - jednak nic konkretnego praktycznego stworzyć nie mogę jeśli chodzi o te strony www. Mała podpowiedź? Akurat jestem w takiej sytuacji, że nie ma mi kto pokazać "z czym to się je". Zależy mi na tym by zbudować taką stronę, którą można będzie łatwo i szybko rozbudowywać (dlatego pytałem wcześniej co z tą opcją include etc). Pozdrawiam.
Spirit86
Co ma PHP do CSS? Naucz się HTML/XHTML'a. Na razie, to wybierasz się z motyką na słońce.
gramy52
Umiem... CSS, PHP to dwie różne rzeczy. Pierwsze zdążyłem mniej więcej opanować (na tyle by tworzyć stronkę). Jednak pojawiają się problemy, które opisałem powyżej. Wszystko trzeba w PHP i poszukuję praktycznego kursu PHP. Teoria owszem, ale to mogę znaleźć w każdym lepszym poradniku.
Spirit86
Chcesz znaleźć poradnik, jak napisać stornę w PHP? Najlepiej, żeby Twoja napisałtongue.gif? Kilka postów wyżej napisałem Ci jak rozwiązać ten problem i strona by hulała jak należy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.