Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]funkcja system()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KuKa
Witam,

Mam taki problem, przekazuję dwie zmienne ($zmienna1 i $zmienna2) do skryptu w którym wywołuję funkcję system(). Wywołana funkcja system() wywołuje kolejny skrypt php, któremu muszę przekazać $zmienna1 i $zmienna2. W jaki sposób to można zrobić? Szukałem i nie mogłem znaleźć, a pewnie to jest banalnie proste...
Kildyt
A nie możesz przekazać zmiennych funkcji system w postaci system($zmienna1, $zmienna2)?

Oczywiście lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji byłoby zastosowanie programowania obiektowego.

W ostateczności możesz użyć globali.
KuKa
Ale nie chodzi mi o funkcje która sam stworzyłem i nazwałem system smile.gif, tylko o tą
system()
Kildyt
Cytat(KuKa @ 18.10.2009, 13:40:22 ) *
Ale nie chodzi mi o funkcje która sam stworzyłem i nazwałem system smile.gif, tylko o tą
system()

Wybacz, moje niedoświadczenie w php wychodzi bokiem. biggrin.gif Nie mogę ci pomóc z tą funkcją, ale co do zasięgu zmiennych możesz użyć global (kiepskie rozwiązanie), albo jeszcze zdefiniować te zmienne jako stałe.

Mimo wielkich pozorów moja rada co do programowania obiektowego nie była taka głupia. Z tego co wiem array_filter pozawala na wywołanie funkcji w klasie dzięki zastosowaniu tablicy z dwoma wartościami: nazwa klasy i funkcji. Nie wiem czy to by zadziało z system() ponieważ nie miałem styczności z tą funkcją.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.