Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: badanie źródeł obciążenia mysql przez php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
palik
Witam

mam serwer dedykowany a na nim kilka stron opartych o drupalowe multisite, z czego jedna jest dość mocno odwiedzana. jest tam też jeden wordpress, w przyszłości coś może dodam.

Czy są jakieś narzędzia, które mogłyby mnie wesprzeć w zobrazowaniu co powoduje największe obciążenie serwera mysql oraz gdzie jest wąskie gardło - nieoptymalne zapytania a może wolny dysk? Obecnie serwerek się wyrabia w miarę, ale były okresy dziwnych skoków loadu, były ze 2 razy przypadki uszkodzenia tabel (jeden opisałem na blogu), mam też kilka modułów wyłączonych ze względu na te historie a chciałbym popracować nad ich włączeniem.

idealnie byłoby dowiedzieć się z jakich modułów drupala i na jakich bazach są wykonywane 'najcięższe' albo słabo zoptymalizowane zapytania, ale poderzewam, że tak dobrze to nie będzie smile.gif niby jest do drupala moduł devel, ale jakoś boję się go używać bo kilka razy już mi posypał serwisy no i wolałbym coś bardziej uniwersalnego, bo jak wspominałem mam tam również wordpressa, który zaczyna być popularny.

dodam, że chodzi o serwer dostający około 200-300 zapytań na sekundę (ktoś mi podpowiedział, że to o wiele za dużo jak na mój serwer i stąd ten temat). Jeśli komuś zechce się rzucić okiem to mam na serwerze monitoring (munin), do którego mogę podać link (na priv),

chętnie nawiążę jakąś bliższą znajomość z osobą siedzącą w temacie profilowania platformy LAMP, ciągle coś przy tym serwerku jest do zrobienia smile.gif.
mydoom.h
1. Optymalizacja np. http://www.day32.com/MySQL/tuning-primer.sh
2. Pokaż konfig SQL
3. Jakie parametry serwera?

Cytat
chętnie nawiążę jakąś bliższą znajomość z osobą siedzącą w temacie profilowania platformy LAMP, ciągle coś przy tym serwerku jest do zrobienia smile.gif.

Napisz na gg 4863039
thek
Zawsze możesz robić logi winksmiley.jpg Przy starcie i końcu jakiejś interesującej Cię funkcji czy zapytania microtime i zapisujesz sobie wyniki. Potem wiesz jakie zapytania idą często, ile się wykonują i nad jakimi musisz pracować z optymalizacją. Oczywiście potem EXPLAIN na te do poprawki i kombinowanie smile.gif
Riklaunim
Podstawą profilowania skryptów PHP jest XDebug (ew. także Xhprof) - pokaże ile czasu i RAMu zużywa wykonanie poszczególnych elementów skryptu (rozbite na funkcje, w tym funkcje wykonujące zapytania)
erix
Cytat
dodam, że chodzi o serwer dostający około 200-300 zapytań na sekundę (ktoś mi podpowiedział, że to o wiele za dużo jak na mój serwer i stąd ten temat).

Włącz tworzenie przez demona MySQL tworzenie slowlogów i je przeanalizuj.
palik
Cytat(erix @ 24.10.2009, 13:07:18 ) *
Włącz tworzenie przez demona MySQL tworzenie slowlogów i je przeanalizuj.

slowlogi robię, czasem udaje sie z nich odczytać całkiem sporo, ale chodziło mi o coś bardziej dedykowanego do odszukiwania gdzie leży problem na podstawie logów czy śledzenia różnych procesów, coś co pokaże niedoświadczonemu userowi gdzie powstają wąskie gardła itd... sam do końca nie wiem czego szukam, dlatego pytam bardziej oblatanych czy z czymś takim się spotkali...

może powiem inaczej - szukam czegoś co podpowie mi jakimi kryteriami kierować się wybierając następny serwer pod moje strony - czy więcej ram, szybszy dysk, a może procesor?

pokazałbym statsy Wam, na ich podstawie pewnie już byście coś wydedukowali, ale niestety mam kolejną awarię (w tym roku już 4 razy zmieniałem maszynę z uwagi na pady dysku, cpu i sieciówki, co pech to pech)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.