mam serwer dedykowany a na nim kilka stron opartych o drupalowe multisite, z czego jedna jest dość mocno odwiedzana. jest tam też jeden wordpress, w przyszłości coś może dodam.
Czy są jakieś narzędzia, które mogłyby mnie wesprzeć w zobrazowaniu co powoduje największe obciążenie serwera mysql oraz gdzie jest wąskie gardło - nieoptymalne zapytania a może wolny dysk? Obecnie serwerek się wyrabia w miarę, ale były okresy dziwnych skoków loadu, były ze 2 razy przypadki uszkodzenia tabel (jeden opisałem na blogu), mam też kilka modułów wyłączonych ze względu na te historie a chciałbym popracować nad ich włączeniem.
idealnie byłoby dowiedzieć się z jakich modułów drupala i na jakich bazach są wykonywane 'najcięższe' albo słabo zoptymalizowane zapytania, ale poderzewam, że tak dobrze to nie będzie

dodam, że chodzi o serwer dostający około 200-300 zapytań na sekundę (ktoś mi podpowiedział, że to o wiele za dużo jak na mój serwer i stąd ten temat). Jeśli komuś zechce się rzucić okiem to mam na serwerze monitoring (munin), do którego mogę podać link (na priv),
chętnie nawiążę jakąś bliższą znajomość z osobą siedzącą w temacie profilowania platformy LAMP, ciągle coś przy tym serwerku jest do zrobienia