Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat]Kasowanie wskazanego fragmentu z pliku.
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
uhutaf
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś napisać mi kilka linijek kodu, odpowiedzialnego za kasowanie danego fragmentu z pliku tekstowego? winksmiley.jpg
Opiszę pokrótce sytuację:
- osoba logująca się do serwisu jest zapisywana w cookie o nazwie 'kto' i w pliku tekstowym 'zalogowani.txt'
- robi coś na panelu administracyjnym tongue.gif
- wylogowuje się i wtedy:

+ wyszukujemy w pliku zalogowani.txt zawartości cookie 'kto'
+ usuwamy tylko fragment wskazany w cookie z dopiskiem <br />
+ usuwamy to cookie

Czy mógłby ktoś zrobić dla mnie to pogrubione? Jakoś nie mam pomysłu na to :/ Proszę o pomoc.
shine
strasznie komplikujesz sobie zwykle logowanie. Utworz sobie sesje dla usera wpisz np. do zmiennej
  1. $_SESSION['zalogowany'] = true;

a po wylogowaniu ustaw
  1. $_SESSION['zalogowany'] = false;

i potem sprawdzaj
  1. if($_SESSION['zalogowany'])
  2. // operacje dla zalgowanego
  3. else
  4. // brak dostepu user wylogowany
uhutaf
Tylko chodzi mi o to, że plik zalogowani jest wyświetlany (można zobaczyć kto po za mną też jest), no a wtedy w cookie zapisuję nick, żeby wiedzieć co wykasować. Masz może jakiś pomysł?
phpion
Pomyśl nad innym mechanizmem określania kto jest zalogowany (poszukaj, było na forum) bo co jeśli ktoś wyłączy przeglądarkę bez kliknięcia "wyloguj"? Wówczas cały czas będzie widoczny jako zalogowany.
uhutaf
Cookie jest ustawione do wyłączenia przeglądarki winksmiley.jpg
phpion
Cookie może i wygasa po wyłączeniu przeglądarki, ale co z aktualizacją listy zalogowanych użytkowników w pliku? Sama z siebie przecież się nie zaktualizuje. Jedynym rozwiązaniem jest zapisywanie (najlepiej w bazie danych) daty ostatniej aktywności użytkownika. Jeżeli gość się wyloguje to masz sprawę jasną. Natomiast jeśli zamknie przegląarkę to musisz mieć ustalony jakiś czas aktywności użytkownika (np. 5 minut) i aby pobrać tych aktywnych wybierasz te rekordy z bazy, których data ostatniej aktywności jest większa bądż równa od aktualnego czasu pomniejszonego o ten ustalony czas (time() - 5 * 60).
uhutaf
Mógłbyś dla mnie to zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.