Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym można zastąpić iframe lub framesets?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Soulast
Hej..
Mam panel admina którego nie trawie aż do bólu..został on strasznie zakodowany i jest zapisany przy pomocy framesetów..
Czy można je jakoś zastąpić?

Oraz ogólnie czy jest bezpieczne stosowanie framesetów jak i iframe w panelu admina?
nospor
Cytat
Czy można je jakoś zastąpić?
chociazby divami + ewentulanie ajaxem. wszystko zalezy od tego do czego i jak tych framow uzywales.

Cytat
Oraz ogólnie czy jest bezpieczne stosowanie framesetów jak i iframe w panelu admina?
Rownież zależy od użycia
Kildyt
Jeżeli zależy ci aby podczas akcji nie była przeładowywana cała strona, a tylko jej część to idealnie będzie się nadawał AJAX.
Ogólnie rzecz biorąc iframe i framsety są uważane za przestarzałe, ale nie można powiedzieć, że posiadają same wady.
IMHO jeżeli skrypt został dobrze napisany to ramki nie powinny być zagrożeniem dla bezpieczeństwa.
Soulast
Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź..

Mój admincp się opiera na 2 framesetach menu oraz conent no i dokładnie mi zależy aby podczas akcji nie była przeładowywana cała strona.

niestety na ajaxie juz się kompletnie nie znam lecz jeśli ktoś mnie pokieruje w dobry temat lub gdzie szukać będę z góry bardzo wdzięczny:)
Kildyt
To już temat nie dla tego działu, ale mogę cię trochę nakierować. Jednym z najprostszych frameworków do js-a jest jquery. Możesz w nim w prosty sposób używać ajax-a bez obaw, że nie będzie działał na niektórych przeglądarkach. Musisz jeszcze uważać, żeby system mógł działać bez js-a. Może i jest to admin, ale lepiej wyrobić sobie dobre nawyki zawczasu. Dlaczego musi być taka obsługa? A, dla różnorakich botów, specjalnych przeglądarek np. dla niewidomych no i oczywiście dla tego promila użytkowników z wyłączonym js-em. smile.gif
Sama obsługa linków to nic specjalnego. Zobacz np. w gmailu jak tam to działa. Link jest w hash'u przez co, użytkownik widzi adres (może go np. przesłać komuś innemu), a przeglądarka nie odświeża strony. Więcej informacji znajdziesz w google. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.