Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Glosowanie - pliki Cookies
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dynx
Mam pytanie odnosnie glosowania na zdjecia w galeria. Jest galeria zdjec i na kazde z tych zdjec mozna oddac glos od 1 do 5. Chodzi mi dokladnie o to jak uchronic sie przed wilokrotnym glosowaniem. Wiem ze watek juz sie pojawial na pewno na forum, jednak mam pewien problem. Wszyscy pisza ze najlepsza metoda to zapamietanie IP i Ciasteczka. Uznalem ze bede zapisywac w ciasteczkach nazwe zdjecia na ktore oddano glos (nastepnie sprawdzam czy znajduje sie nazwa w pliku cookie, jak nie ma uzytkownik moze glosowac). Jednak jest to bez sensu gdyz w przypadku gdy bedzie w galeri 1000 zdjec i na kazde ktos bedzie chcial zaglosowac to powstanie 1000 plikow cookies. Wiec moje pytanie co powinienem zapisywac w tych plikach cookies i czy moze jest mozliwosc stworzenia jednego pliku cookie ktory by zawieral tablice??
Blame
Z tego co wiem służy do tego tablica $_COOKIE i wydaje mi się, że zapamiętywanie ip jest wystarczające bo przecież większość ludzi ma je przydzielone na stałe a ci co mają zmienne to chyba nie będą specjalnie restartować łącza żeby oddać głos parę razy.
Nattfarinn
Cytat(Blame @ 2.11.2009, 19:55:41 ) *
Z tego co wiem służy do tego tablica $_COOKIE i wydaje mi się, że zapamiętywanie ip jest wystarczające bo przecież większość ludzi ma je przydzielone na stałe a ci co mają zmienne to chyba nie będą specjalnie restartować łącza żeby oddać głos parę razy.

Ale zapamiętanie IP niewiele zmieni, ponieważ z tego co rozumiem - głosować można na wiele zdjęć na raz. Raz zapamiętane IP blokowałoby możliwość głosowania na pozostałe zdjęcia.

W jakiś sposób musisz przechowywać informację o tym, na które zdjęcia użytkownik głosował. Tablica z ID'kami zdjęć byłaby najodpowiedniejsza - bezpośrednio identyfikuje zdjęcie a jednocześnie jest najkrótszą informacją. Szybciej i łatwiej będzie Ci operować na integerach niż na pełnych nazwach zdjęć.
Dynx
Hmmm, bede cos kombinowac, rzeczywiscie korzystaniej bedzie przechowywac id zdjecia niz cale nazwy. Dzieki za rade. Jak ktos ma jeszcze jakies pomysly prosze o podpowiedz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.