Cytat(Nattfarinn @ 3.11.2009, 18:46:31 )

Co Ty opowiadasz...? NOW() zwraca datę w określonym formacie, a nie jako Integer. Nie myl unixowego timestampa z innymi formatami...
W takim wypadku czemu CURRENT_TIMESTAMP oraz kilka innych funkcji w manualu są opisane jako synonimy dla NOW() skoro rzekomo zwracają co innego? Sformatować datę do postaci zrozumiałej dla człowieka to nie problem. Wewnętrznie jednak to może być coś innego niż jest pokazywane

A manual wyraźnie to sugeruje.
A do autora... W PHP też są narzędzia do operowania na datach. Ponownie zalecam manual. Tym razem PHP ->
Funkcje daty i czasu w PHPOdpisywaliśmy w odpowiedzi o MySQL bo też to Cię najbardziej interesowało. Ale i PHP potrafi co nieco z nimi wyczyniać.
EDIT: W wyniku wymiany PW z
Nattfarinn-em doszedłem do wniosku, że wyraziłem się nieprecyzyjnie. Zamiast "Data w MySQL to int." powinienem użyć "Data w MySQL to tak naprawdę int." Użyłem bowiem skrótu myślowego. Od strony użytkownika timestamp jest bowiem widoczny jako sformatowany string, choć wszelkie operacje (poprzez odpowiednie funkcje) są na nim wykonywane już wewnętrznie jako integer. I to właśnie miałem na myśli pisząc, iż jest to int. Jeśli kogoś wprowadziłem tym w błąd to szczerze przepraszam.
Tak czy inaczej sięgnięcie przez autora tematu (lok) do manuali php i mysql da odpowiedź na dręczące go pytania. Sprawę zaś czy timestamp to string czy integer uważam za ostatecznie wyjaśnioną.