Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostosowanie Tła
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Bella
Witam smile.gif Jestem tu nowa, więc z góry przepraszam jeśli pisze w złym miejscu lub temat sie powtarza, jednak potrzebuje indywidualnej oceny i pomocy. Mam szablon który ma tło graficzne, jest ono niespójne, tzn. tło rózno kolorowe i sa na nim roznego rodzaju przetarcia. Chciałabym zrobic to tak by tlo nie rożnilo sie od reszty tła gdy strona zacznie sie wydłużac w dol od liczby newsow i contentu, Tutaj jest lay: http://www.pinkdesigns.us/edbells.jpg . Z góry dziekuje za pomoc. Bella
t4keda
Chyba o to chodzi:
  1. background-attachment:fixed;
  2. lub
  3. background: url('tlo.png') no-repeat bottom center fixed;

Ta druga metoda zawiera raczej wszystko czego potrzeba. Jednak korzystając z właściwości fixed musisz pamiętać o tym, że tło nie będzie się w ogóle poruszało, a widoczna będzie tylko ta część, która się mieści w wysokości okna przeglądarki. Jeśli masz wysokość tła 1100px to powinno ono mieścić się w standardowych rozdzielczościach.
Bella
No działa, ale widac roznice pomiedzy tłem a layem, rozni sie bardzo, nie jest nic wpasowane idealnie. Zobacz sam: http://www.pinkdesigns.us/scren.jpg
thek
To niestety problem, którego raczej nie ominiesz. Dlatego właśnie nie stosuje się "pstrokatych" grafik w tle i w miejscu gdzie się ona kończy lub ma "rozwijać". Im bliżej krawędzi, tym bardziej musi stawać się jednolita kolorystycznie. Żadnych chmurek, ciapek, dymków winksmiley.jpg Nawet wzory jednolite mogą sprawić problem, gdy linie się "nie zejdą". Jeśli już chcesz stosować pastelową kolorystykę, to zdecyduj się na wszelkie wzornictwo wewnątrz układu strony, odsuwając od krawędzi. Myślę, że powinnaś zrobić sobie pastelowy, mały "kafel" tła jako background z repeatem. Jego kolor musi być identyczny jak layoutu, który umieścisz w div, a któremu to divowi nadasz margin: 0 auto i stałą szerokość, co go wyśrodkuje na stronie (równe marginesy po obu stronach). Dopiero takie zagranie pozwoli Ci w miarę uciec od problemu. Pamiętaj by unikać wszelkiego rodzaju wzorków czy chmurek. Jeśli już jednak chcesz coś, to musi to być jednolity "szum", dzięki czemu nie będzie się miało wrażenia, że jest to powtarzające się.
Niestety na chwilę obecną bez conajmniej zmiany kolorystyki się nie obejdzie. Po prostu nie zgrasz tego layoutu z czymkolwiek w tle.
Bella
Jesli chodzi o tlo to wszystko jest ok jesli ktos ma ustawiona rozdzielczosc 1024 x 768 lub mniejsze, przy wiekszej rozdzielczosci np. w moim przypadku, wyglada to tak jak wyglada, myslisz, ze to duzy problem??
t4keda
Biorąc pod uwagę fakt, że jest teraz tendencja do coraz większych monitorów (o coraz większej rozdzielczości) to tak. Jeśli będziesz miała to tło powtarzające się to to nie będzie najładniej wyglądać. Ja widzę 2-3 sposoby, których możesz użyć:
1. wyśrodkować to tło bez powtarzania zostawiając białe tło - to jest raczej kiepski pomysł
2. thek zaproponował dobre rozwiązanie
3. możesz poszerzyć tło, ale tak żeby w pewnym momencie się zgrało z jakimś tłem (może być kolor, może być odpowiednio przygotowana grafika)

Ja bym proponował rozwiązanie 2 lub 3, oba wymagają trochę pracy, ale to od ciebie zależy na co się zdecydujesz.
kazag
To jest tło dobre dla grafika, bo żeby to zakodowac, trzeba się nakłopotać. Każdy wzór w tle sprawia, że stronka łąduje się kilka sekund dłużej, bo grafika waży. Mam jednak wrażenie, ze całym urokiem tej strony jest właśnie jej tło... Warto chyba rozważyć całkowitą jego zmianę, na jakieś gradienty, kafelki. Oczywiście nie będzie to już tak efektowne, jak jest teraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.