Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Załączniki mail php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotrooo89
Mam taki problem.

Wysyłam meila z poziomu php wraz z załącznikami. Wszystko świetnie dochodzi ale chciałbym dorobić pewną funkcjonalność.

Powiedzmy że mam takiego maila:

Kod
Jakiś tam śmieszny mali żeby sprawdzić czy działa.

Pliki dołączone do tego maila to:
a.txt
b.jpg

no i mam załączone za łączniki:
a.txt i b.jpg

i teraz jak zrobić z tego:
Kod
Pliki dołączone do tego maila to:
a.txt //<- to
b.jpg // <-i to

klikalne linki do owych plików które mam w załącznikach.

co nikt nie ma żadnego pomysłu? jest to a wykonalne?
Spawnm
To daj tuż przed mail() coś w stylu
  1. if($filesToMail){
  2. $massage.='załączone pliki:<ul>'
  3. foreach($filesToMail as $key){
  4. $massage.='<li><a>'.$key.'</a></li>';
  5. }
  6. $massage.='</ul>';
  7. }
  8. mail(...);
Sabistik
Próbowałeś odwoływać się do załączników poprzez ich CID?
wookieb
Możliwe, że tak lecz pewnie nie w każdym programie pocztowym.
Spójrz na to http://www.codingforums.com/archive/index.php/t-17818.html (na sam dół)
Co prawda jest to w innym języku, lecz może istnieją analogiczne metody w php. Pewności nie mam lecz podsuwam sugestię.
vokiel
Rozumiem, że nie masz problemu z wylistowaniem dołączonych plików, tylko ze zrobieniem klikalnych linków?

IMHO odwołanie przez cid raczej nie zadziała, cid jest odwołaniem do zakodowanej treści binarnej, nie do pliku jako takiego.

Przeprowadzona przeze mnie próba to potwierdziła, przynajmniej w Outlook Express.
piotrooo89
@Spawnm jakby to było takie proste to już by było zrobione. ja nie chce wskazywać linka na jakiś serwer chce dać mu bezpośrednio do tego co mam w mailu.

@Sabistik mógłbyś jakoś cokolwiek przybliżyć, coś już o tym czytałem ale narazie nie orientuje się w pełni.

@wookieb a co jak mam plik na serwerze googla (gmail) jego nie ma na jakimś lokalnym dysku?

@vokiel już wszystko jest wy listowane wstawione tylko nie wiem jak tymi linkami.

może ja to obrazkiem poprę:

i teraz chce żeby buttonBg.png był klikalny.
Sabistik
Cytat
IMHO odwołanie przez cid raczej nie zadziała, cid jest odwołaniem do zakodowanej treści binarnej, nie do pliku jako takiego.

Każdy załącznik jest przechowywany w formie binarnej z odpowiednim content id.

piotrooo89 - ale czego jeszcze nie rozumiesz? w poście ~wookieb maz link do schematu funkcjonowania. Spróbuj stworzyć maila html'owego z załącznikiem i stwórz odpowiedni link w nim
  1. <a href="cid:CONTENT_ID">file</a>

Wtedy dowiesz się czy jest to możliwe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.