Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: style
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Boost
witam
jak mogę zrobić coś takiego jak jest w phpBB
że w PA wybiera się jaki ma być styl i on będzie ładowany
jedynie nie wiem jak to zakodować , w każdym pliku stylu mam robić zapytania php ?

nie wiem czy dobrze to zprecyozowałem
paBlas16
Witam. Ja to widzę tak. Każdy styl jest w swoim folderze. Każdy styl ma te same nazwy plików w sensie index.html, form_log.html. I teraz bazie danych zapisujesz nazwę stylu czyli folderu w którym jest dany styl. Aby było to bardziej samodzielne w PA można zrobić żeby odczytywał nazwy folderów w danym folderze ze stylami (np. styles, themes, layouts). Nazwy folderów zapisujesz to pól option i potem zaznaczasz i za pomoca php sprawdzasz który zaznaczono i wysyłasz jest nazwę do bazy. No i potem tylko w index.php pobierasz dane z bazy i zapisujesz jest do zmiennej i potem w każdym adresie pliku dodajesz tą zmienna. Myślę że zrozumiałeś o co mi chodziło. Jest to moim zdaniem dobre i łatwe do zrobienia rozwiązanie. Sam z niego korzystam i z tego co słyszałem jest ono używane w niektórych CMS-ach
Crozin
Robisz sobie jeden plik, który pobiera wszystkie informacje itp. itd. (wykonuje tzw. logikę) oraz plik szablonu (który jedynie wyświetla już przetworzone dane).

1. <?
  2.  
  3. ///index.php
  4. $date = 1234325;
  5. $usrName = 'Boost';
  6. $blabla = ....;
  7.  
  8. ///szablony/mojszablon/index.php
  9. <html>...
  10. <p>Witaj <?=$usrName?>, dziś jest <?=date('dmY', $date)?>
  11. ...
  12. </html>
  13.  
  14. ///szablony/mojInnyszablon/index.php
  15. <html>...
  16. <p>Cześć <?=$usrName?></p>
  17. <p>Aktualna data to <?=date('d.m.Y', $date)?></p>
  18. ...
  19. </html>
W index.php musisz jedynie zdecydować czy wczytasz plik z szablonu mojszabon czy mojInnySzablon.

Tak to mniej-więcej wygląda.
paBlas16
Kolego Crozin nie bardzo rozumiem o co ci chodziło. Ta twoja logika "jest trochę licha". Co ten plik miałby robić? I na jakiej zasadzie działać?
Crozin
Ma pobrać wszystkie dane i tyle. Szablon ma te surowe dane wyświetlić czy to w formie dokumentu HTML czy czegoś innego (XML, PDF itp.).
paBlas16
Ale takie rozwiązanie jest strasznie słabe. Zabiera dużo więcej miejsca (pliki mają większy rozmiar). Jest ciężki w rozbudowie bo wszystko jest podwójnie.
Crozin
Co jest podwójne? Masz jeden plik, który generuje wszystkie dane potrzebne danej podstronie oraz pliki szablonu, które są odpowiedzialne za wyświetlenie tych danych. Chyba logiczne jest, że jak chcesz mieć n szablonów dla każdej podstrony to musisz te n szablonów gdzieś przechowywać.
paBlas16
Mi sie wydaje że taki skrypt to tylko dodaje nam roboty bo trzeba te style w nim umieszczać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.