Boost
7.11.2009, 19:53:46
witam
jak mogę zrobić coś takiego jak jest w phpBB
że w PA wybiera się jaki ma być styl i on będzie ładowany
jedynie nie wiem jak to zakodować , w każdym pliku stylu mam robić zapytania php ?
nie wiem czy dobrze to zprecyozowałem
paBlas16
7.11.2009, 20:13:06
Witam. Ja to widzę tak. Każdy styl jest w swoim folderze. Każdy styl ma te same nazwy plików w sensie index.html, form_log.html. I teraz bazie danych zapisujesz nazwę stylu czyli folderu w którym jest dany styl. Aby było to bardziej samodzielne w PA można zrobić żeby odczytywał nazwy folderów w danym folderze ze stylami (np. styles, themes, layouts). Nazwy folderów zapisujesz to pól option i potem zaznaczasz i za pomoca php sprawdzasz który zaznaczono i wysyłasz jest nazwę do bazy. No i potem tylko w index.php pobierasz dane z bazy i zapisujesz jest do zmiennej i potem w każdym adresie pliku dodajesz tą zmienna. Myślę że zrozumiałeś o co mi chodziło. Jest to moim zdaniem dobre i łatwe do zrobienia rozwiązanie. Sam z niego korzystam i z tego co słyszałem jest ono używane w niektórych CMS-ach
Crozin
7.11.2009, 20:14:07
Robisz sobie jeden plik, który pobiera wszystkie informacje itp. itd. (wykonuje tzw. logikę) oraz plik szablonu (który jedynie wyświetla już przetworzone dane).
<?
///index.php
$date = 1234325;
$usrName = 'Boost';
$blabla = ....;
///szablony/mojszablon/index.php
<html>...
<p
>Witaj
<?=$usrName?>, dziś jest
<?=date('dmY', $date)?> ...
</html>
///szablony/mojInnyszablon/index.php
<html>...
<p>Cześć <?=$usrName?></p>
<p>Aktualna data to
<?=date('d.m.Y', $date)?></p>
...
</html>
W index.php musisz jedynie zdecydować czy wczytasz plik z szablonu mojszabon czy mojInnySzablon.
Tak to mniej-więcej wygląda.
paBlas16
7.11.2009, 20:54:01
Kolego Crozin nie bardzo rozumiem o co ci chodziło. Ta twoja logika "jest trochę licha". Co ten plik miałby robić? I na jakiej zasadzie działać?
Crozin
7.11.2009, 21:05:37
Ma pobrać wszystkie dane i tyle. Szablon ma te surowe dane wyświetlić czy to w formie dokumentu HTML czy czegoś innego (XML, PDF itp.).
paBlas16
7.11.2009, 21:25:36
Ale takie rozwiązanie jest strasznie słabe. Zabiera dużo więcej miejsca (pliki mają większy rozmiar). Jest ciężki w rozbudowie bo wszystko jest podwójnie.
Crozin
7.11.2009, 23:48:57
Co jest podwójne? Masz jeden plik, który generuje wszystkie dane potrzebne danej podstronie oraz pliki szablonu, które są odpowiedzialne za wyświetlenie tych danych. Chyba logiczne jest, że jak chcesz mieć n szablonów dla każdej podstrony to musisz te n szablonów gdzieś przechowywać.
paBlas16
8.11.2009, 10:26:53
Mi sie wydaje że taki skrypt to tylko dodaje nam roboty bo trzeba te style w nim umieszczać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.