Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komunikator on-line
Forum PHP.pl > Forum > PHP
janek
Witam,

Zastanawiam się nad zbudowniaem komunikatora on-line, aby w efekcie otrzymac coś działającego jak Gadu-Gadu. Chcę go potem umieścić oczywiście na mojej www. Problem w tym, że nie wiem z której strony się za to zabrać.

Jeżeli nie jest jasne co potrzebuję, to serwis http://www.domena.pl ma coś takiego- link na górze po prawej.

Słysząłem że zrobienie komunikatora za pomocą Flash + XML + php jest możliwe. Macie może jakieś doświadczenia? Może znacie jakieś alternatywne rozwiązania?- choć poza php w niczym jeszcze nie programowałem sad.gif

Z góry dzieki za podpowiedzi i pomysły.
cichy
Żeby napisac komunikator potrzebujsz znać dobrze c/c++ lub inny jezyk kompilowany do exe.
Musisz napisać aplikacje serwera i klijenta.
Aplikacja serwera musi byc zainstalowana na jakimś komputerze z którym klijent bedzie sie łączył i przekazywał dane.

jeśli chcesz to zrobić za pomoca flash + php to to nie bedzie komunikator tylko czat (i to akurat jest bardzo wykonalne)

Pozdro
borec
Cytat
... c/c++ lub inny jezyk kompilowany do exe.

co to znaczy do exe? a nie moze byc *.lol, *.zonk czy jakos inaczej? nie wszyscy jezdza winda. lepiej byloby napisac do binarek
janek
Cytat
Żeby napisac komunikator potrzebujsz znać dobrze c/c++ lub inny jezyk kompilowany do exe.

jeśli chcesz to zrobić za pomoca flash + php to to nie bedzie komunikator tylko czat (i to akurat jest bardzo wykonalne)

Pozdro

No to wybieram Flash + php. Nie wiem czy dobrze rozumien, ale jest to alternatywa dla c/c++? Czy może uzupełnienie? Znasz jakieś opracowania które mogę poczytać na ten temat?

Z góry dzięki!
Piasiu
Cytat
co to znaczy do exe? a nie moze byc *.lol, *.zonk czy jakos inaczej? nie wszyscy jezdza winda. lepiej byloby napisac do binarek

eh to jawne czepianie się szczegółów.

Cytat
Nie wiem czy dobrze rozumien, ale jest to alternatywa dla c/c++? Czy może uzupełnienie? Znasz jakieś opracowania które mogę poczytać na ten temat?

php/flesh to nie jest ani uzupelnienie ani alternatywa dla c/c++ - to poprostu c/c++ to jest język programowania stosowany do tworzenia programów, które potem można skopilować do wersji
binarnej (pod windom to jest *.exe).
ps
składnia php jest podobna do c++ winksmiley.jpg
Bora
są już kommunikatory w flashu dzialjące na sieci jabber. Chyba sie nazywa flaber . Działa poprzez socket'y.
marast78
właściwie to nikt nie odpowiedział na pytanie, w php jest obsługa socketów (dziedziczone po C) więc z pewnością można napisać komunikator, no właśnie się za to zabieram, może ktoś już coś takiego napisał albo ma taki skrypt??
hwao
ja pisalem serwer <-> client... mozna pisac ale php nie jest tak wydajne jak c++ etc..

poprostu to sie pisze, nie wiem czy zbytio jest co omawiac.
marast78
a pisałes w php? wiem, że nie jest wydajne, ale chodzi o samo napisanie
Fipaj
http://www.unwieldy.net/ajaxim/
Arrow
witam,
mnie sie wydaje ze tylko "klient" jest przez www a reszte odbiera jakis program typu jaber, kod php to gniazda

klient pisze z poziomu www, nie musi miec zatem zadnego programu. Natomiast konsultant odbiera info poprzez komunikator

w tym numerze php Solutions byl opis takiego rozwiazania: http://www.phpsolmag.org/pl/modules/news2/...e.php?storyid=7
Vogel
ostatnio na Flashzone.pl ( czytaj ) uzytkownik podrzucil zaiste genialne i proste rozwiazanie - "przestancie myslec o php jako o module Apache'a i uzyjcie czystego CLI" i to faktycznie otwiera nowe możliwości - od budowy prostego (i calkiem wydajnego) chata po silniki multiplayer, telnet, itp. no po prostu bomba winksmiley.jpg guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.