Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz wyceny i zamówienia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
darkow
Witam,
Nie wiem czy to co potrzebuję to akurat php. Jeśli nie to proszę o radę czego użyć.

Otóż chodzi mi o wykonanie skryptu na stronę www, który będzie zawierał następujące pola:

1. Pole długość (do wpisania wartość od 30 do 50)
2. Szerokość (do wpisania wartość od 30 do 50)
3. Rodzaj materiału (lista wyboru około 10 rodzajów)
4. Ilość

Po uzupełnieniu przycisk wycena. Skrypt na podstawie wpisanej długości i szerokości powinien wybrać cenę z tabelki która nie będzie widoczna dla klienta.Powiedzmy przykładowa tabelka poniżej.

szer/wys 30 40 50
30 5 6 7
40 9 11 12
50 14 15 16

Potem klient akceptuje przyciskiem cenę. Dostaje na maila potwierdzenie zamówienia (rozmiar, cena ), a drugi mail wysyłany jest na mój adres.

Czy trudne jest wykonanie czegoś takiego? Jeśli nie to bardzo proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam,
darkow
Lirdoner
Hmm... raczej nie
Z php by się pobrało dane wprowadzone w polu input

A te ceny możnaby wpisać w bazie danych, później pobrać z niej rekordy i pomnożyć,podzielić czy tam dodać winksmiley.jpg
darkow
A można coś dokładniej i więcej napisać. Jak mam się do tego zabrać. Albo gdzie znaleść pomoc?

Czy jest ktoś na forum kto może doradzić?
piotr94
wymaga to znajomości php na poziomie trochę wyższym niż podstawowy, więc to zależy czy znasz ten język.
druga sprawa to ja osobiście nie rozumiem trochę tej tabelki... według czego ma być wybierana ta cena??
darkow
To przykładowa tabelka. Docelowa będzie bardziej rozbudowana. Chodzi o to aby dla wysokości x i szerokości y byla pobierana wartość z tabeli
piotr94
a nie łatwiej pomnożyć jakieś wartości przez siebie??
ale jak chcesz:
1. w bazie zapisujesz odpowiednie wartości
2. robisz formularz jaki napisałem
3. za pomocom SELECT wyciągasz z bazy odpowiednią komórkę
4. wyświetlasz dane na ekranie...
ale to wszystko zależy czy znasz php...
Wicepsik
Piszesz że będzie pobierana cena niewidoczna dla klienta, a następnie piszesz że cena będzie wysyłana na emaila. Więc jak z tą ceną?
piotr94
tabela z wszystkimi cenami ma być UKRYTA, a konkretna cena, w zalezności od wyboru klienta ma się pojawiać na stronie
darkow
Chodzi mi dokładnie o wykonanie czegoś takiego:

http://www.rolety.compl.pl/index.php?optio...r&Itemid=26

Czy jest to bardzo skomplikowane o zrobienia? Czy jest w stanie ktoś pomóc albo dać jakieś wskazówki

Bedę wdzięczny,

Pozdrawiam

Czy nikt nie ma pojęcia na jakiej zasadzie to działa?
Wicepsik
Kalkulator wykonany w js
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.