Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]jak sprawdzic czy przycisk 'submit' był naciśnięty ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
madrazel
idzie o to że czasami zdarza się że przeglądarka wysyła dane do formularza jeszcze raz, np. przy przeładowaniu strony - chodzi o to aby wykryć jakoś ten fakt
cojack
Teoretycznie mógłbyś odpalić sessje i sprawdzać odstęp czasu pomiędzy jedną a drugą akcją tego usera, praktycznie bezsensu.
darko
  1. <form method="post" (...) >
  2. <!--
  3. (...)
  4. -->
  5. <input type="submit" name="submit" value="zapisz" />
  6. </form>

(...)
  1. if($_POST["submit"]=="zapisz") {
  2. // formularz został wysłany
  3. }
cojack
I co myślisz że po odświeżeniu nagle $_POST['submit'] zniknie? ^^
darko
Jeśli nie wyślesz formularza przed odświeżeniem strony to tak. Jeśli natomiast wyślesz formularz i odświeżysz stronę to musisz potwierdzić ponowne przesłanie formularza. Ok. Rozwiązaniem mogłaby być obsługa wysyłania formularzy bez odświeżania strony, np. JQuery.
cojack
Jeśli nie wyślesz formularza przed odświeżeniem strony to post cały będzie pusty, więc nie wiem o czym Ty piszesz, nie wiem z kogo próbujesz zrobić bałwana. Ale na razie Ci nie wychodzi.

Cytat
Jeśli natomiast wyślesz formularz i odświeżysz stronę to musisz potwierdzić ponowne przesłanie formularza. Ok.

to jest chyba jasne i oczywiste. chcesz się powymieniać oczywistościami? Panie Kapitanie Obvious.
Spirit86
albo sprawdzasz czy ostatnio dodany rekord nie jest taki sam jak ten, co teraz, albo robisz

onSubmit="wylacz(); return false"

document.getElementbyId('id').disabled=true

darko
Cytat
Jeśli nie wyślesz formularza przed odświeżeniem strony to post cały będzie pusty, więc nie wiem o czym Ty piszesz, nie wiem z kogo próbujesz zrobić bałwana. Ale na razie Ci nie wychodzi.

Cytat
to jest chyba jasne i oczywiste. chcesz się powymieniać oczywistościami? Panie Kapitanie Obvious.

@cojack Zachowaj swoje opinie i ten tytulik dla siebie.

@madrazel zobacz może tutaj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.