Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Format daty pobranej z MYSQL - przy zapytaniu z LEFT JOIN
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
naj
W mojej bazie korzystam z tabeli słownikowej 'typplatnosci' i drugiej 'platnosci', która zawiera informacje nt. kwoty wpłąty i daty wpłaty.

CHcę, żeby zapytanie do bazy zwracało mi typ płatności z tabeli słownikowej i kwotę oraz datę z drugiej, z tym, że data powinna być sformatowana inaczej niż w domyślnym dla mysql formacie (dd-mm-yyyy zamiast domyślnego yyyy-mm-dd).

Oto zapytanie z DATE_FORMAT, które nie działa:

1. "SELECT typplatnosci.typplatnosci, platnosci.kwotaplatnosci, DATE_FORMAT(platnosci.dataplatnosci, '%d-%m-%Y') AS platnosci.dataplatnosci FROM platnosci LEFT JOIN typplatnosci ON typplatnosci.idtypplatnosci=platnosci.idtp"

natomiast jeśli użyję zapytania tylko bez DATE_FORMAT normalnie pobiera rekordy z bazy (jeno nie ten format daty).

Help..?

PS. można jakoś skrócić to zapytanie?
korro
Jeśli każda płatność ma typ, to można to zrobić bez left joina. Poprostu złącz tabele.
  1. SELECT typplatnosci.typplatnosci, platnosci.kwotaplatnosci, DATE_FORMAT(platnosci.dataplatnosci, '%d-%m-%Y') AS platnoscidataplatnosci
  2. FROM platnosci, typplatnosci
  3. WHERE typplatnosci.idtypplatnosci=platnosci.idtp

date_format nie działa prawdopodobnie dlatego, że podajesz niedozwolony alias.
naj
Tak, dokładnie. Błędny alias.

Po AS nie używać nazwatabeli.nazwapola tylko nazwapola

dzieki wielkie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.