WHERE `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2008%" AND `sektor` = "A" OR `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2008%" AND `sektor` = "B" OR `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2008%" AND `sektor` = "C"
Dzięki niemu obliczam wyniki klasyfikacji z jednego roku.
Teraz chce zrobić to samo, ale z 2 lat, więc wychodzi mi kod:
WHERE `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2008%" AND `sektor` = "A" OR `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2008%" AND `sektor` = "B" OR `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2008%" AND `sektor` = "C" OR`id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2009%" AND `sektor` = "A" OR `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2009%" AND `sektor` = "B" OR `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE "2009%" AND `sektor` = "C"
Muszę też policzyć dla 3 lat i 5 lat i robi się niezły bigos.
Czy można skrócić ten kod?
myślałem o czymś takim:
Where `id_zawodnika` = '.$krow['id'].' AND `cykl` = "Grand Prix Polski" AND `data` LIKE ( "2008%" OR "2009%") AND `sektor` = ("A" OR "B" or "C")
Oczywiście to tylko moja koncepcja. Czy kombinuje we właściwym kierunku?