Mój problem dotyczy edycji rekordów w bazie danych przy pomocy formularza. Dopiero raczkuję w tematyce php, mysql dlatego prosiłbym o pomoc.
mam stworzoną stronkę, menu strony wygląda następująco: (ze wzgledu na za dlugu post, wersja okrojona)
Wspierając sie artykułami z tej strony zrobiłem dodawanie i usuwanie rekordów z bazy. Z modyfikacją są problemy.
if($_GET['action'] == 'showUSER') { //tu mam miejsce wyświetlenie rekordów, link i poniżej służą kasowaniu i edycji rekordów, są one wyświetlane w tabelce przy danym rekordzie //<a href=\"$PHP_SELF?action=showUSER&make=delete&id={$r['userID']}\">Usuń</a> //<a href=\"$PHP_SELF?action=showUSER&make=modify&a=edit&id={$r['userID']}\">Edytuj</a> { $make = $_GET['make']; //tu jest wstawianie i kasowanie if($make=='modify') { { { echo "<div><label>Typ Użytkowika: </label> <select name=\"typ_uzytkownika\"> <option value=\"lokator\">Lokator</option> <option value=\"admin\">Admin</option> </select></div>"; } } elseif($a == 'save') { $userID = $_POST['userID']; $login = $_POST['login']; $typ_uzytkownika = $_POST['typ_uzytkownika'];; $query="UPDATE uzytkownik SET login='$login', haslo='$haslo', typ_uzytkownika='$typ_uzytkownika' WHERE userID='$userID'"; } } } }
po wybraniu linka Edytuj, wyświetla się formularz, ale po kliknięciu na submit, przeładowuje stronę i nic się nie dzieje. Wydaje mi się, że problem może leżeć w formularzu od edycji w <form action= ...>. Jeśli ktoś wyłapał co może być źle, albo ma jakiś myk na sprawienie aby to działało to bardzo prosiłbym o pomoc