Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Formularz/Pole
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wortex
Witam ponownie, mam taki problem z moim skryptem gdyż nie wyświetla się informacja, że nie wypełniono pola itd. A informacja o błędnym kodzie lub jak wszystko zostało wypełnione poprawnie się wyświetla.
O to mój kod:
  1. <?
  2. include ("funkcje.php");
  3.  
  4. //Odbieramy dane z formularza
  5. $url=$_POST[url1];
  6. $nazwa=$_POST[nazwa1];
  7. $opis=$_POST[opis1];
  8. $email=$_POST[email1];
  9. $waznosc="30";
  10. $status1="1";
  11. $kod=$_POST[kod1];
  12. $data = date('y-m-d H:i:s');
  13.  
  14. if($url and $nazwa and $opis and $email and $waznosc and $status1 and $kod and $data) {
  15.  
  16.  
  17. if($_POST['url1']=="")
  18. Wprowadź adres do strony!
  19. ';
  20.  
  21. if($_POST['nazwa1']=="")
  22. Wprowadź nazwę strony!
  23. ';
  24.  
  25. if($_POST['opis1']=="")
  26. Wprowadź opis strony!
  27. ';
  28.  
  29. if($_POST['email1']=="")
  30. Wprowadź email!
  31. ';
  32.  
  33. if($_POST['kod1']=="")
  34. Wprowadź kod!
  35. ';
  36.  
  37. $id = XXXX; # numer ID zarejestrowanego klienta
  38. $code = "XXX"; # identyfikator usĹ?ug SMS
  39. $type = "sms"; # typ konta: C1 - 8 znakowy kod bezobsĹ?ugowy
  40. $del=0; # jeĹĽeli kod ma byÄ? skasowany od razu po sprawdzeniu to ustaw wartoĹ?Ä? na 1
  41.  
  42.  
  43. $handle = fopen("http://dotpay.pl/check_code.php?id=".$id."&code=".$code."&check=".$kod."&type=".$type."&del=".$del, 'r');
  44. $status = fgets($handle, 8);
  45. $czas_zycia = fgets($handle, 24);
  46. fclose($handle);
  47. $czas_zycia = rtrim($czas_zycia);
  48.  
  49.  
  50.  
  51. if ($status == 0) {print "Kod niepoprawny."; exit;} # gdy kod niepoprawny
  52. else
  53.  
  54. { # gdy kod poprawny:
  55. if (!isset($_COOKIE['ActiveCode']))
  56.  
  57.  
  58. //Dadawanie serwera
  59. $ins = @mysql_query("INSERT INTO reklama_1 SET url='$url', nazwa='$nazwa', opis='$opis', email='$email', waznosc='$waznosc', status='$status1', data='$data'");
  60. if($ins);
  61. echo "Link dodany poprawnie!";
  62. }
  63. }
  64. ?>

Pozdrawiam,
nospor
najpierw dajesz warunke na wypelnienie wszystkich pol:
if($url and $nazwa and $opis and $email and $waznosc and $status1 and $kod and $data) {
a potem w tym warunku sprawdzasz, czy ktores z pol przypadkiem nie jest puste blinksmiley.gif

Naprawdę nie widzisz tu błędu logicznego?
Quantum
Błąd leży w tej linii
  1. if($url and $nazwa and $opis and $email and $waznosc and $status1 and $kod and $data)

Według tego co napisałeś wszystkie pola muszą być wypełnione, aby rzucić błędy - paradoks.
Ja dałbym tam if(isset($_POST['submit']))
i za przycisk do wysyłania dajesz np: <input name="submit" type="submit">.

edit: no i znów nospor mnie ubiegł. dry.gif
wortex
No nie widzę w tym błędu. Mecze już się z tym od wczoraj i cały czas stoję w miejscu ze skryptem ;/
Mógłby ktoś poprawić ten skrypt?

Pozdrawiam,

@edit
Teraz wygląda to tak:
  1. $status1="1";
  2. $kod=$_POST[kod1];
  3. $data = date('y-m-d H:i:s');
  4.  
  5. if($url and $nazwa and $opis and $email and $waznosc and $status1 and $kod and $data) {
  6.  
  7. if(isset($_POST['url1']))
  8. Wprowadź adres do strony!
  9. ';
  10.  
  11. if(isset($_POST['nazwa1']))
  12. Wprowadź nazwę strony!
  13. ';
  14. ...

No i po modyfikacji nie ma nadal informacji o błędach ;/
nospor
Cytat
No i po modyfikacji nie ma nadal informacji o błędach ;/
No przecież błąd logiczny o którym pisałem jak był tak był...
Czego nie rozumiesz?

Wyobraź sobie że jesteś kierownikiem myjni. Z jakiegoś dziwnego powodu wymyśliłeś sobie, że do myjni nie będziesz wpuszczał czerwonych samochodów (ot taka zachciewajka). Przed wjazdem do myjni stoi robot, który rozpoznaje czerwone samochody i wysadza je od razu w powietrze.
Zaś w samej myjni stoisz ty i grzecznie wyjaśniasz panom w czerwonych samochodach, że czerwonych samochodów nie będziesz wpuszczał. Jest tylko jeden mały problem: ten pan w czerwonym samochodzi nie usłyszy od ciebie tego komunikatu, gdyż nie uda mu się wjechac do tej myjni bo przed myjnią rozwali go robot....
wortex
To dlaczego nie pomożecie jak widzicie, że nie rozumiem i nie wychodzi mi tylko rozpisujecie się na pół strony jak można pomóc.
nospor
Toć przecież staram ci się pomóc. Napisałem ci nawet Twoj problem bardziej obrazowo by ci było lepiej zrozumieć problem a ty nadal nic... tylko czekasz na gotowca... czy w gimnazjum nie uczą już odrobiny myślenia?
wortex
Dobra nic nie wymyśle napisze na innym forum
piotrooo89
Cytat(wortex @ 3.12.2009, 21:16:30 ) *
To dlaczego nie pomożecie jak widzicie, że nie rozumiem i nie wychodzi mi tylko rozpisujecie się na pół strony jak można pomóc.

bo jak nie włączysz myślenia to za jakieś 2 dni przyjdziesz z kolejnym problemem który znów będziemy musieli za Ciebie rozwiązać... toż to chyba proste i oczywiste, powiem wręcz oczywista oczywistość.
wortex
Już wiem ;d co było źle,
Wystarczyło usunąć tą linie i po problemie ;]

Ok dzięki za pomoc i za historyjkę

Pozdrawiam,

PS. A wiecie jeszcze jak zrobić żeby wyświetlało jeden błąd a nie wszystkie?
No i dodaje do bazy danych (pod warunkiem ze kod poprawny) nawet jak nie wypełniono wszystkich pól i pola te w bazie są puste.
piotrooo89
widzisz, jak to mówi mój szef: "dobra zje**a jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
nospor
Cytat
No i dodaje do bazy danych (pod warunkiem ze kod poprawny) nawet jak nie wypełniono wszystkich pól i pola te w bazie są puste.
No bo przecież nie masz żadnego warunku, który by zabronił dodawać. Jedyne warunki jakie masz to na wyswietlanie na ekran komunikatu ze cos jest nie wypelnione.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.