Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Adres typu index.php?zm1=1&zm2=2 przy formularzu z metodą POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
naj
Mam problem z moim formularzem.

Załóżmy, że w formularzu pytam o wiek i wykształcenie.
Otóż chcę, aby po naciśnięciu przycisku submit przenosiło do adresu index.php?zm1=1&zm2=2, innymi słowy odpowiedni fragment kodu powinien wyglądać tak

1. echo"<form action='index.php?zm1=1&zm2=2' method='POST'/>";

Niestety efekt działania jest taki, że przenosi mnie na index.php, natomiast jako zmienne doczepione są wszelkie dane zebrane w formularzu - czyli wiek i wykształcenie, na pasku przeglądarki widzę:

index.php?wiek=xx&wyksztalcenie=yy

Natomiast ani śladu po zm1 i zm2. Czy można to jakoś ominąć, zmusić skrypt, żeby uwzględnił też zm1 i zm2?
piotrooo89
to może pokaż nie jak ma wyglądać a jak wygląda u Ciebie, łatwiej nam będzie. bo tak powinno działać:

1. echo '<form action="index.php?zm1=1&zm2=2" method="post">';
naj
  1. echo"<form action='platnosci.php?widok=eplatnosc&pl=".$pl."' method='POST'/>";
maxil
jeśli chcesz przesłać dane do tej samej strony co jesteś czyt: adresu to nie używaj action

możesz również spróbować tak:

1. echo "<form action=\"?zm1=1&zm2=2\" method=\"post\">";

a jeśli nie to kod co podał piotrooo89 powinien ci dobrze działać, zresztą twój też.
pokaż trochę więcej kodu aby można było zobaczyć w czym tkwi problem
blooregard
  1. echo"<form action='index.php?zm1=1&zm2=2' method='POST'/>";

A czemu kończysz znacznik FORM ukośnikiem?

Znacznik FORM ma zarówno element otwierający, jak i zamykający:
<form>
...
</form>
naj
Hm, wygląda na to, że to wina ukośnika przed >. Używam - z powodu braków w wiedzy smile.gif. (przy okazji wyjaśniło się dlaczego piszą "<br/>)
Wersja maxil również pomaga. Dziękuję!
blooregard
Cytat
Używam - z powodu braków w wiedzy

Dobrze, dobrze, pytaj, ucz się - i będzie git
naj
Hah, bez tych ukośników we wszystkich możliwych tagach (table, tr, a, itp) skrypt działa o wiele szybciej smile.gif))) hehehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.