Cytat(-=Peter=- @ 27.03.2010, 13:50:30 )

Pierwszego wydania nie czytałem, ale na tylnej okładce jest napisane, że druga edycja różni się działem o pdo i mysqli, są poprawione błędy i nowe przykłady. Sądząc po podanych przez Ciebie numerach stron i tematach na nich poruszanych, obie edycje nie różnią się zbyt mocno (na 17, 53 i 77 stronie jest to samo co wymieniłeś).
Właśnie brakowało mi podrozdziałów dotyczących PDO oraz MySQLi. Zresztą to chyba kolejna pomyłka wydania pierwszego bowiem nie raz w książce w innych rozdziałach odnoszą się do rozdziału o DB, żeby tam szukać informacji o PDO bądź mysqli, a jak wiadomo ich tam nie ma

Niestety znalazłem kolejny błąd w książce.
Rozdział "Streams and Network Programming". Strona 228.
W opisie do funkcji fseek można znaleźć odniesienie do stałej SEEK_CURRENT. Taka stała niestety nie istnieje. Poprawna stała to SEEK_CUR.
Kontynuując błędy zawarte w książce.
Rozdział 6. Object Oriented Programming in PHP.
Strona 114.
$myClassInstance = new myClass();
$copyInstance = $myClassInstance();
Autor zapewne chciał zaprezentować działanie referencji pomiędzy obiektami. Niestety dodał nawiasy do $myClassInstance i w tym przypadku nastąpi FATAL ERROR.
Ciekawostką jest, że od PHP 5.3 taka konstrukcja jest prawidłowa ale należałoby jeszcze zaimplementować klasie myClass metodę magiczną
__invokeKolejnym błąd jaki znalazłem jest trochę innego typu niż poprzednie.
Opisywana jest metoda która została wprowadzona od PHP 5.2.0. Tak więc dla uczących się ona nie istnieje bowiem egzamin jest z zakresu PHP 5.1.
Chodzi o metodę
xpath klasy SimpleXMLELement.
Opisana na stronie 180 rozdziału "XML and Web Services".