Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend PHP5 Certification Study Guide
Forum PHP.pl > Inne > Książki
akaz
Zend PHP5 Certification Study Guide

@zend online store (opis)

Ogólnie książka ma na celu przygotowanie do certyfikacji Zenda z PHP 5,
można znaleźć tam bardzo wiele porzytecznych informacji,
sądzę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie smile.gif
blooregard
Masz do sprzedania, chcesz kupić czy reklamujesz?
akaz
Ta część forum nie służy do składania ofert smile.gif
Ogólnie robię to do czego służy ten dział, czyli reklamuję, bo książka naprawde jest wg. mnie fajna.

A jeśli ktoś chce kupić,
książke można sprowadzić przez Emipk w cenie ok. 100zł:
http://www.empik.com/php-architect-s-zend-...portu,2520699,p
Skie
Książka ciekawa, ale moim zdaniem przydatna tylko jako taki zbiór ciekawostek, które być może się przydadzą na teście ZCE.
Do nauki języka napewno nie przydatna :-) (choć we wstępie pisze, że dla osób całkiem nieznających PHPa też się nadaje).
AdamAdax
Ta książka zawiera masę błędów. Tak jakby ktoś ją napisał i ani razu nie przeczytał. Wiem, że jest drugie wydanie tej książki, które mam nadzieje nie zawiera aż tylu błędów.
blooregard
Cytat
Ta książka zawiera masę błędów. Tak jakby ktoś ją napisał i ani razu nie przeczytał. Wiem, że jest drugie wydanie tej książki, które mam nadzieje nie zawiera aż tylu błędów.

Skoro znalazłeś w niej błędy, może podziel się tą wiedzą z innymi?
Komuś może się przydać taka informacja.
erix
Cytat
Ta książka zawiera masę błędów. Tak jakby ktoś ją napisał i ani razu nie przeczytał.

To NIE JEST podręcznik do nauki na egzamin. Aby ją dobrze wykorzystać, trzeba czytać równolegle z manualem (rozdział w książce, czy przykład = to samo w manualu). I o ile pamiętam, to jakichś błędów w niej nie znalazłem.
blooregard
Dokładnie, erix. Właśnie jestem w trakcie przygotowań do ZCE i tak mniej więcej to wygląda (PHP ZCE SG+manual na blachę).
Dlatego jestem ciekaw, jakież to błędy się tam znajdują.

~AdamAdax, poprosimy o wskazanie tych błędów.
AdamAdax
W takim razie przytoczę na szybko dwa błędy:

Rozdział o Stringach, strona 77 (

W takim razie przytoczę na szybko dwa błędy:

Rozdział o Stringach, strona 77 (Transforming String). Podrozdział opisuje funkcję strtr natomiast w przykładzie jest użyta funkcja strstr.

Rozdział o Tablicach, strona 53 (Comparing Arrays).
  1. $a = array (1, 2, 3);
  2. $c = array ('a'=>1, 'b'=>2, 'c'=>3);
  3. var_dump($a == $c); // true

Funkcja var_dump powinna zwrócić false.

Jeszcze jeden w rozdziale PHP Basics (strona 17)

1. $a = 'Test';
  2. echo ++$a;

To nie wyświetli 1 tylko Tesu. W przypadku stringów inkrementacja to nie to samo co
  1. $a = $a + 1;
blooregard
~AdamAdax, dzięki za wskazanie błędów.
-=Peter=-
Cytat(AdamAdax @ 26.03.2010, 15:52:20 ) *
Wiem, że jest drugie wydanie tej książki, które mam nadzieje nie zawiera aż tylu błędów.

W drugiej edycji te błędy wskazane przez Ciebie są poprawione, a jakieś inne błędy nie rzuciły mi się w oczy, więc chyba jest w miarę dobrze.
AdamAdax
Cytat(-=Peter=- @ 26.03.2010, 20:57:54 ) *
W drugiej edycji te błędy wskazane przez Ciebie są poprawione, a jakieś inne błędy nie rzuciły mi się w oczy, więc chyba jest w miarę dobrze.

To dobrze, że poprawione. Czym oprócz poprawionych błędów drugie wydanie różni się od pierwszego?
-=Peter=-
Pierwszego wydania nie czytałem, ale na tylnej okładce jest napisane, że druga edycja różni się działem o pdo i mysqli, są poprawione błędy i nowe przykłady. Sądząc po podanych przez Ciebie numerach stron i tematach na nich poruszanych, obie edycje nie różnią się zbyt mocno (na 17, 53 i 77 stronie jest to samo co wymieniłeś).
AdamAdax
Cytat(-=Peter=- @ 27.03.2010, 13:50:30 ) *
Pierwszego wydania nie czytałem, ale na tylnej okładce jest napisane, że druga edycja różni się działem o pdo i mysqli, są poprawione błędy i nowe przykłady. Sądząc po podanych przez Ciebie numerach stron i tematach na nich poruszanych, obie edycje nie różnią się zbyt mocno (na 17, 53 i 77 stronie jest to samo co wymieniłeś).

Właśnie brakowało mi podrozdziałów dotyczących PDO oraz MySQLi. Zresztą to chyba kolejna pomyłka wydania pierwszego bowiem nie raz w książce w innych rozdziałach odnoszą się do rozdziału o DB, żeby tam szukać informacji o PDO bądź mysqli, a jak wiadomo ich tam nie ma sciana.gif

Niestety znalazłem kolejny błąd w książce.

Rozdział "Streams and Network Programming". Strona 228.

W opisie do funkcji fseek można znaleźć odniesienie do stałej SEEK_CURRENT. Taka stała niestety nie istnieje. Poprawna stała to SEEK_CUR.

Kontynuując błędy zawarte w książce.

Rozdział 6. Object Oriented Programming in PHP.
Strona 114.
  1. $myClassInstance = new myClass();
  2. $copyInstance = $myClassInstance();

Autor zapewne chciał zaprezentować działanie referencji pomiędzy obiektami. Niestety dodał nawiasy do $myClassInstance i w tym przypadku nastąpi FATAL ERROR.
Ciekawostką jest, że od PHP 5.3 taka konstrukcja jest prawidłowa ale należałoby jeszcze zaimplementować klasie myClass metodę magiczną __invoke

Kolejnym błąd jaki znalazłem jest trochę innego typu niż poprzednie.
Opisywana jest metoda która została wprowadzona od PHP 5.2.0. Tak więc dla uczących się ona nie istnieje bowiem egzamin jest z zakresu PHP 5.1.
Chodzi o metodę xpath klasy SimpleXMLELement.

Opisana na stronie 180 rozdziału "XML and Web Services".
-=Peter=-
Cytat(AdamAdax @ 1.04.2010, 15:12:44 ) *
Kolejnym błąd jaki znalazłem jest trochę innego typu niż poprzednie.
Opisywana jest metoda która została wprowadzona od PHP 5.2.0. Tak więc dla uczących się ona nie istnieje bowiem egzamin jest z zakresu PHP 5.1.
Chodzi o metodę xpath klasy SimpleXMLELement.

Opisana na stronie 180 rozdziału "XML and Web Services".

To Cie zmartwię, ale z tego co pamiętam to jedno z pytań jakie przydarzyło mi się na egzaminie było pytaniem właśnie o tą metodę... Przykładowo w zagadnieniach do egzaminu nie ma pdo ani mysqli (ani żadnego ogólnego zagadnienia pod które te rozszerzenia można podłączyć), a na egzaminie pojawiło mi się jedno pytanie z mysqli (z którego nigdy nie korzystałem ;])

Errata do tej książki: http://www.crevola.org/francois/Zend_PHP_5...uide_Errata.pdf
AdamAdax
Ciekawa ta lista błędów.

Zobaczymy jak mi pójdzie egzamin. To już jutro blinksmiley.gif
Na MySQLi jestem przygotowany chociaż też nigdy z niego nie korzystałem.
vistacash
książka jedynie jak już ktoś słusznie zauważył jako zbiór ciekawostek, słabo nadaje się do nauki języka, ale również się przygotowuje do egzaminu i ją już przerobiłem, w ten sposób zebrane informacje się przydadzą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.