Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Zend Framework welcome page
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam,

Zainstalowalem sobie Zend Framework, stworzylem pierwszy projekt,

W tutorialu jest napisane aby wpisać w przeglądarce ścieżkę dostępu do projektu a następnie do katalogu public/ (gdzie znajduje sie index.php)

Niestety, gdy wpisuje POPRAWNĄ ścieżkę do tego katalogu :

Cytat

To wywala mi błąd 404, nie może odnaleźć strony, czy ktoś się juz z tym zetknął wcześniej ?

Gdy wchodzę poziom wyzej, czyli bezposrednio do Zend_Start to widzę pliki i katalogi w przeglądarce ale nie ma wylistowanego katalogu 'public' który w windowsie jest normalnie widoczny i zawiera odpowiednie pliki.....
crackcomm
http://localhost/Zend_Start/public
Ja też mam 404 sad.gif

A tak na serio.
Może .htaccess?
Wolfie
No nie wiem co jest nie tak , działam według instrukcji w tutorialu Quick Start Zend Framework,

W kazdym projekcie jest tworzony automatycznie plik .htaccess i wyglada on tak :

Cytat
SetEnv APPLICATION_ENV development

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]

Jest jeszcze plik aplication.ini

No i właśnie nie wiem, bo w niektorych tutorailach piszą aby przekopiować library z głównej kopii Zend'a do własnego projektu więc na wszelki wypadek to zrobiłem i tez nie działa ,

W pliku aplication.ini jest taka linijka :

Cytat
includePaths.library = APPLICATION_PATH "/../library"

No i ona jest ustawiona prawidlowo, tez domyslnie dla nowo tworzonego projektu

Zadnych innych wskazówek nie ma w tym tutorialu ktory czytam więc naprawde nie wiem co moze byc nie tak......przeglądam tez inne tutki ale one są dla starszych wersji więc nie wiem jak odnoszą sie do tej 1.9.6 którą mam....

----------------------------------------------------
Hmm....w error logu serwera znalazlem cos takiego :

Cytat
[Wed Dec 09 20:18:16 2009] [alert] [client 85.89.177.130] C:/Apache/htdocs/Zend_Start/public/.htaccess: SetEnv not allowed here

Moze to cos pomoze ?
crackcomm
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase Zend_Start
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L]

Spróbuj.
Wolfie
No niestety tez nie działa,

W error logach serwera gdy odpalam aplikacje z .htaccess'em z posta nr3 pojawia się taki błąd :

Cytat
[Sat Dec 12 11:55:50 2009] [alert] [client 85.89.177.130] C:/Apache/htdocs/Zend_Start/public/.htaccess: SetEnv not allowed here

Po usunięciu linijki pierwszej z htaccess'a dostaję taki error log :

Cytat
[Sat Dec 12 11:57:06 2009] [alert] [client 85.89.177.130] C:/Apache/htdocs/Zend_Start/public/.htaccess: RewriteEngine not allowed here

Więc może tutaj konfiguracja serwera jest zła ?

Próbowałem zmieniać wartości AllowOverride i Options ale trochę na 'ślepo', może ktoś kto ma większe pojęcie na ten temat ode mnie mógłby się wypowiedziec ?

Edit----------------------------------------------------

Ok, udało się

Zmieniłem AllowOverride w tym miejscu :

Cytat
<Directory "C:/Apache/htdocs">
Options Indexes FollowSymLinks
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

Na 'All' i wszystko śmiga
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.