Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje - pytanie teoretyczne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
comanderv
witam,
buduje od dłuższego czasu pewien skrypt oparty w dużej mierze na sesjach i ich zmiennych i w pewnym momencie dochodzę do momentu, w którym sam siebie pytam, a co jeśli dojdzie do jakiegoś overloada ...
rzecz w tym, że mam dość pokaźne tablice w sesji ($_SESSION['cos'][...]), stąd moje pytanie, jak duże możliwości daje takie zastosowanie i czy ewentualne przekroczenie wydajnej wielkości tych tablic leży wtedy w gestii serwera czy też klienta i jego przeglądarki?
nospor
Cytat
gestii serwera czy też klienta i jego przeglądarki
To moze poczytaj coś najpierw o sesjach, bo jak sie martwisz ze sesja zalezy od przeglądarki to masz małą wiedzę na ten temat winksmiley.jpg
wry
jesli dzialasz na sesjach to ograniczony jestes do miejsca na dysku jesli sesje przechowywane sa na dysku badz ogrniaczenia wiskosci bazy jesli sesja przechowywana jest w bazie co tak na prawde sprowadza sie do ograniczenia miejsca na dysku
webdice
Cytat(wry @ 18.12.2009, 15:27:26 ) *
jesli dzialasz na sesjach to ograniczony jestes do miejsca na dysku (...)

Bzdura, zmienne sesyjne są rzeczywiście przechowywane na dysku, ale w momencie ich czytania są kopiowane do pamięci. Więc teoretycznie jesteś ograniczony do wielkości pamięci.

Dodatkowo, zmienne sesyjne są serializowane, a jak wiadomo mechanizm serializacji/deserializacji nie jest zbyt wydajny. Przykładowo w danym skrypcie odczytujesz jedną zmienną, a i tak cały plik jest deserializowany co jest strasznym marnotrawieniem zasobów. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie sesji w bazie danych, gdzie jeden rekord będzie odpowiadał jednej zmiennej.
comanderv
Cytat(nospor @ 18.12.2009, 14:17:37 ) *
To moze poczytaj coś najpierw o sesjach, bo jak sie martwisz ze sesja zalezy od przeglądarki to masz małą wiedzę na ten temat winksmiley.jpg

różne przeglądarki róznie reagują, taki IE powiedzmy przy zbyt dużej ilości danych może sie odrazu wieszac a mozilla powiedzmy ze zwolni...
Cytat
wiele lepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie sesji w bazie danych

to teraz zabiłeś mi klina bo bawiłem sie tymi wielkimi tablicami sesyjnymi po to żeby nie babrać sie mysql'em ;/
mike
Cytat(comanderv @ 18.12.2009, 15:56:48 ) *
różne przeglądarki róznie reagują, taki IE powiedzmy przy zbyt dużej ilości danych może sie odrazu wieszac a mozilla powiedzmy ze zwolni...
Różnie ludzie reagują.
Jeden poczyta a drugi dalej pieprzy głupoty. No ale cóż, może się uda więc zaryzykuję podpowiedź:
To moze poczytaj coś najpierw o sesjach, bo jak sie martwisz ze sesja zalezy od przeglądarki to masz małą wiedzę na ten temat tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.