Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/PDF/TCPDF] Tworzenie tabelki z komórek - problem wyskości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fragles
Wyświetlam sobie dane z bazy jako dokument PDF wykorzystując do tego klasę TCPDF http://www.tecnick.com/public/code/cp_dpag...p_dp=tcpdf_docs i metody Cell i MultiCell

wszystko jest OK do czasu, gdy w komórce pojawi się tekst dłuższy niż planowałem, wtedy to pojawia się problem
widoczny na obrazku poniżej
http://img163.imageshack.us/img163/9326/pdfproblem.jpg

jest metoda getLastH() pobierająca ostarnią wysokość, ale jak ją wykorzystać do zmiany bieżącego wiersza?

wiem, że jest metoda tworząca PDF z HTML-a, ale ja tego nie chcę, bo to trwa kilka razy dłużej niż budowanie tego samego z komórek
wiem ile musiałbym zmienić, ale nie wiem jak to zmienić, ewentualne nadpisywanie komórek też chyba zbyt mądre nie jest

próbowałem zrobić to w sposób taki, że pobieram ewentualną dlugość komórki za pomocą metody GetArrStringWidth, ale wtedy pojawia się problem wychodzenia komórki poza kartkę

mogę zbierać wysokość za pomocą metody getLastH() - sprawdzić maksymalną i zmienić - ale jak zmienić wysokość komórek, które już są ustawione

dlatego też bym prosił o radę co z tym zrobić - może jest jakas sztuczka która to umożliwia, może da się coś zrobić
skowron-line
Kiedyś zrobiłem to w taki sposób.
- wszystkie komórki do tablicy
- mierzyłem długości stringów i miałem defaultowo jakąś wartość po której był robiony break
- brałem z tego max i wiedziałem jakiej wysokości mają być wszystkie komórki.

Nie jest to może jakieś mistrzostwo świata no ale dało radę.

Edit:
Według mnie dobrym rozwiązaniem było by zmniejszenie szerokości komórek w których masz stałą ilość znaków jak w tej dacie.
fragles
dzieki za pomoc
nie wiem czemu ale metoda GetStringWidth zwracała zawsze 0

pomogła metoda GetCharWidth pobieram długości, dzielę, dodaję (jeśli trzeba) i tak wyznaczam max wysokość wiersza

co prawda szybkość generowania PDF-a spadła, ale nie ma nic za darmo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.