Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt do pytań testowych na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
jarod20
Kolejny problem sad.gif. Chcialbym zrobić skrypt ktory działałby na zasadzie pytań testowych (pytanie i trzy odpowiedzi do wyboru a,b,c), ktore byłyby wybierane losowo z bazy za pomoca rand() i LIMIT 5, a odpowiedzi jako radio( czyli jedna odpowiedz poprawna), ale nie mam pojecia jak sie w sumie do tego zabrać sad.gif. Poniżej przedstawiam jakies wypociny ale z jakiegos powodu nie moge porównać dwóch wartości z zmiennych zeby określić czy dana odpowiedz jest prawidłowa:

[php:1:8f64577ab0]<?php

function odp_ok($id_pytania) { //to jest funkcja zwracajaca poprawna odpowiedz pod zmienna odp_ok

$wynik = mysql_query ("SELECT odp_ok FROM pytania WHERE id_pytania='$id_pytania' ;");
if ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) {
$odp_ok=$rekord[2];
return $odp_ok;
}
}

function wyniki($id_pytania,$glosujwartosc) {

$wynik = mysql_query ("SELECT * FROM odpowiedzi WHERE id_pytania='$id_pytania' AND wartosc='$glosujwartosc' ;");
if ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) {

print" ".$rekord[3]."";

$dana_odp=$rekord[3];

if($dana_odp==$odp_ok) { // tak probowałem porównać odpowiedz wybrana przez użytkownika z poprawna odpowiedzia, ale nie działa
print"ok";
} else {
print"orl";
}

?>[/php:1:8f64577ab0]
Szukałem na forum ale nie znalazłem jakis podobnych skryptów, wiec jeśli ktoś wie gdzie to można znaleść to prosze o link, bo kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Chciallbym wyswietlas powiedzmy z 5 pytan na stronie i na koncy bylby guzik sumujacy wszystkie odpowiedzi i wyswietlajacy wynik. Kolega mi poradzil zeby wtedy zmienne oddanych odpowiedzi trzymać w sesjach, ale szczerze mowiac nei zabardzo sie w tym czuje wiec prosze o jakas pomoc.
Citral
No więc drogi kolego :]

Musisz sobie zorganizować stronę w na przykład mniej więcej taki sposób

----

Pytanie na przykład brzmi jaka jest stolica państw

Stolicą Polski jest:
<input type='radio' name='pytanie1' value='gizycko'>Giżycko<br>
<input type='radio' name='pytanie1' value='warszawa'>Warszawa<br>
<input type='radio' name='pytanie1' value='gdansk'>Gdansk<br>

Stolicą Anglii jest:
<input type='radio' name='pytanie2' value='bonn'>Bonn<br>
<input type='radio' name='pytanie2' value='wilkasy'>Wilkasy<br>
<input type='radio' name='pytanie2' value='londyn'>Londyn<br>

Stolicą Holandii jest:
<input type='radio' name='pytanie3 value='amsterdam'>amsterdam<br>
<input type='radio' name='pytanie3' value='torun'>Toruń<br>
<input type='radio' name='pytanie3' value='lizbona'>Lizbona<br>

no i jak widzisz masz 3 pytania i po 3 odpowiedzi w każdej
no więc masz 3 zmienne w których są wartości odpowiedzi czyli
$pytanie1, $pytanie2 i $pytanie3

jeśli chciałbyś je zapamiętać w sesji to robisz submit do jakiejść strony (najlepiej tej samej) gdzie na przykład będzie coś takiego

$_SESSION['odp_pytanie1'] = $pytanie1
$_SESSION['odp_pytanie2'] = $pytanie2
$_SESSION['odp_pytanie3'] = $pytanie3
no i zmienne będę zapamiętane

no a jak chcesz do bazy danych zapis to tak samo, jak ktoś naćiśnie submit to przejdzie na stronę gdzie te 3 zmienne zostaną do bazy wpisane za pomocą funkcji jakiejś

tyryt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.