Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]sesje - przekazywanie jaki typ usera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
srwsio
witam

Jestem na początku drogi do zbudowania/napisania skryptu swojej strony. Chcę aby część strony była dostępna tylko dla osób które opłacą abonament. Jak to zrobić?

Moja tabela od usera wygląda tak:

1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `members` (
  2. `id` bigint(20) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `username` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '',
  4. `password` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '',
  5. `userpass` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '',
  6. `email` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '',
  7. `access` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00',
  8. `type` int(2) NOT NULL DEFAULT '1',
  9. `gg` varchar(12) NOT NULL DEFAULT '',
  10. `group` varchar(10) NOT NULL,
  11. `group_end` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00',
  12. PRIMARY KEY (`id`)
  13. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=1 ;

Mam już sesje logowania. Chciałbym dodać do niej metodę, która sprawdzałaby do jakiej grupy jest dodany użytkownik (pole group) oraz czy ma aktualnie wykupiony abonament po sprawdzeniu pola group_end.
I po tym wszystkim chciałbym żeby dane były przenoszone do sesji i żeby potem np pisząc odpowiedni kawałek kodu wstawić coś mniej więcej takiego:
  1. if (czy_grupa($grupa)) {
  2. echo "Masz możliwość oglądania wszystkiego";
  3. } else {
  4. echo "Musisz wykupić abonament aby zobaczyc zawartość";
  5. }

Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić?
Ulysess
hmm ja bym proponował w bazie pole które odpowiadało by za status konta czyli czy zwykły czy opłacone czy może jakieś full premium itp i drugie pole (nie wiem czy w twoim wypadku oplata jednorazowa czy na ileś dni) pole w którym była by ilość dni przez które premium jest jeszcze aktywne . no i skrypt sprawdzający codziennie który odpowiadał bym za edytowanie kontom premium -1 dzień . następnie do zmiennej sesyjnej wstawić status konta a później to już co tam chcesz dla konta premium /zwykłego
sadistic_son
W trakcie logowania zapisz do sesji wartosc kolumny group i potem sprawdzasz tylko czy (jesli np oplacony abonament to group=1) $_SESSION['zalogowany']==1 i tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.