Jestem na początku drogi do zbudowania/napisania skryptu swojej strony. Chcę aby część strony była dostępna tylko dla osób które opłacą abonament. Jak to zrobić?
Moja tabela od usera wygląda tak:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `members` ( `id` bigint(20) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `username` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', `password` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', `userpass` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', `email` varchar(30) NOT NULL DEFAULT '', `access` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00', `type` int(2) NOT NULL DEFAULT '1', `gg` varchar(12) NOT NULL DEFAULT '', `group` varchar(10) NOT NULL, `group_end` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00', PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=1 ;
Mam już sesje logowania. Chciałbym dodać do niej metodę, która sprawdzałaby do jakiej grupy jest dodany użytkownik (pole group) oraz czy ma aktualnie wykupiony abonament po sprawdzeniu pola group_end.
I po tym wszystkim chciałbym żeby dane były przenoszone do sesji i żeby potem np pisząc odpowiedni kawałek kodu wstawić coś mniej więcej takiego:
if (czy_grupa($grupa)) { } else { }
Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić?