Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]BBCode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Następne pytanie będzie dotyczyło BBCode.
Czy to działa na takiej zasadzie, że do bazy danych zapisuje np tekst pogrubiony [b.]tekst pogrubiony[/b.](bez kropek) i przy odbieraniu na każdej podstronie wywołuje zmienną bbcode, w której to zawarte są poszczególne wyrażenia regularne, które zmieniają dane pobrane z bazy danych z [b] na <b.> i analogicznie?
kallosz
tak
adrianozo
Rozumiem, w takim razie, jak zrobić podczas dodawania artykułu tak jak jest tutaj na forum kliknę na literkę b podczas pisania postu to pokażą mi się automatycznie [b.][/b.](bez kropek). Gdzieś czytałem, że to JavaScript

Ok poradziłem sobie smile.gif

To tak:
Zrobiłem w locie. Tylko, że ten skrypt połączyłem ze skracanie ciągu i z wyszukiwarką i gdy np. w bazie danych mam: [b.]Tutaj bdmpasdpiadppdinsaoidisndadi itp.[/b.](bez kropek)
A ciąg mam ustawiony na 5 znaków to pokaże mi:
[b.]Tu(bez kropki) czyli jednym słowem nie pogrubi mi tego bo nie jest zakończony [b.]
lukasamd
W bazie zapisujesz całość a w szukajce prezentujesz skróconą tak?

Jeżeli tak, to zanim skrócisz tekst, najpierw wywal z niego wszelkie bbcody (odpowiednia funkcja od tego byłaby najlepsza, również na regexie).
adrianozo
Tak w bazie całość w szukajce skrócona

Jaką funkcją to wywalić?
lukasamd
Napisz sobie coś podobnego do tego, jak parsujesz bbcody - tzn. zamieniasz wystąpienia typu [cos]aaa[/cos] na aaa smile.gif
adrianozo
Aha smile.gif
Znów do każdego bbcode'a ;d
Dzięki będę próbował
lukasamd
Po co do każdego? Wystarczy 1 do wszystkich.
adrianozo
Zrobiłem troszkę inaczej smile.gif
Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.