Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PHP i MySQL problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
student87
Witam, mam do napisania stronkę (spis książek) w PHP na bazie danych MySQL, dopiero co zaczynam swoją przygodę z PHP i mam pewien problem.

W swojej bazie danych mam tabele ksiazka, która ma pola IDKsiazka(PrimaryKey), Tytul, RokWydania, Sciezka, IDWydawnictwo(ForeignKey). Mam także tabelę autor, która ma pola IDAutor(PrimaryKey), Imie, Nazwisko. Oprócz tego mam tabelę ksiazka_autor, która ma pola IDKsiazka(PrimaryKey, ForeignKey) oraz IDAutor(PrimaryKey, ForeignKey). Stworzyłem także formularze, dzięki którym można dodać dane do tabeli Książka, Autor i KsiazkAutor. Problem jest z dodaniem danych do tabeli KsiazkaAutor. W skrypcie napisałem, aby wyświetlał mi treść polecenia SQL i wyświetla coś takiego INSERT INTO ksiazka_autor (IDKsiazka,IDAutor) VALUES('', ''). Po podejrzeniu tabeli ksiazka_autor niema w niej żadnych rekordów.

W formularzu mam 2 comboboxy przechowujące odpowiednio dane z tabeli autor i ksiazka. I chcę zrobić, że po wybraniu odpowiednich wartości i naciśnięciu przycisku wartości te zostały zapisane w tabeli ksiazka_autor.

Formularz umożliwiający dodanie rekordu do tabeli KsiazkaAutor

1. <?php //require_once("dbconnect.php");?> <!--polaczenie z baza danych-->
  2. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  3. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8">
  4. <meta http-equiv="Creation-date" content="2009-09-14T16:45:34Z">
  5. <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
  6. <meta name="Author" content="Kedzior">
  7. <link href="css/css.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
  8. </head>
  9.  
  10. <!-- To jest miejsce na treść dokumentu -->
  11. <form action="php/commit.php?action=add&type=ksiazka_autor" method="post">
  12. <table border="1" align="center">
  13. <!-- opis tabeli-->
  14. <tr>
  15. <td class="table_tytul" colspan="2">Dodawanie nowej książki i autora</td>
  16. </tr>
  17.  
  18. <!-- -->
  19. <tr>
  20. <td class="table_opis">Książka:</td>
  21. <td class="table_opis"><select name="Tytul"><option value="" selected>Wybierz tytuł książki...</option>
  22. <?php
  23. $ksiazka = "SELECT * FROM ksiazka"; //wybranie potrzebnych rekordow z bazy
  24. $resultKsiazka = mysql_query($ksiazka) or die("Niepoprawne zapytanie". mysql_error());
  25. while($row = mysql_fetch_array($resultKsiazka))
  26. {
  27. echo'<option value="'.$row['IDKsiazka'].'">'.$row['Tytul'].'</option>';
  28. }
  29. ?>
  30. </select>
  31. </td>
  32.  
  33. </tr>
  34. <!-- -->
  35. <tr>
  36. <td class="table_opis">Autor:</td>
  37. <td class="table_opis"><select name="Autor"><option value="" selected>Wybierz autora...</option>
  38. <?php
  39. $autor = "SELECT * FROM autor"; //wybranie potrzebnych rekordow z bazy
  40. $resultAutor = mysql_query($autor) or die("Niepoprawne zapytanie". mysql_error());
  41. while($row = mysql_fetch_array($resultAutor))
  42. {
  43. echo'<option value="'.$row['IDAutor'].'">'.$row['Imie'].' '.$row['Nazwisko'].'</option>';
  44. }
  45. ?>
  46. </select>
  47. </td>
  48. </tr>
  49. <!--belka dolna-->
  50. <tr>
  51. <td class="belka" colspan="2"></td>
  52. </tr>
  53.  
  54. <!--przyciski-->
  55. <td colspan="2" align="center" bgcolor="#FFFFFF"><input type="submit" name="SUBMIT" value="Wyślij"><input type="reset" name="RESET" value="Resetuj"></td>
  56.  
  57. </table>
  58. </form>
  59. </body>
  60. </html>
  61.  

Skrypt dodający nowy rekord do tabeli ksiazka_autor
  1. function AddNewKsiazkaAutor($IDKsiazka,$IDAutor)
  2. {
  3. $AddNewKsiazkaAutor = "INSERT INTO ksiazka_autor (IDKsiazka,IDAutor)
  4. VALUES('".$IDKsiazka."',
  5. '".$IDAutor."')";
  6.  
  7. echo"$AddNewKsiazkaAutor";
  8. $resultNewKsiazkaAutor = mysql_query($AddNewKsiazkaAutor) or die(mysql_error());
  9. }

Proszę o pomoc.
bemol
a po co robisz to funkcją?
i czy wywołanie funkcji wygląda tak:
  1. AddNewKsiazkaAutor($_POST['Tytul'],$_POST['Autor']);

?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.