próbując podpiąć formularz zamówienia na stronie z systemem przelewy 24 natrafiłem na mały problem.
Mianowicie: z danych zamieszczonych na stronie ( kodowanie UTF-8 ) przekazuję dane do formularza po stronie systemu przelewy24 (kodowanie ISO-8859-2).
Niestety, w przypadku użyciu polskich znaków w formularzu, po przejściu na przelewy24 pojawiają się krzaczki wynikające z błędnego kodowania znaków.
Sęk tkwi w tym, że przekazanie danych następuje metodą POST, dane umieszczam w formularzu jako pola hidden, dlatego też użycie
nie rozwiązuje problemu - skonwertowany na iso8859-2 tekst jest wrzucony w pole hidden formularza (na mojej stronie), gdzie zamiast polskich znaków pojawiają się "?" i w takiej formie przekazuje to przelewom24
iconv
Ma ktoś jakąś koncepcję jak można to obejść?
PS Zmiana kodowania całej strony nie wchodzi w grę, sam myślałem nad tym, aby najpierw przesłać te dane w postaci UTF-8 do strony gdzie byłyby wyświetlane w ISO, skonwertować na ISO i następnie przesłać dopiero do formularza w przelewy24, jednak jest to trochę kombinowanie [ w moim odczuciu niepotrzebne ]
z góry dzięki za pomoc