Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Include problemy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
macza
Witajcie, piszę małą aplikację i mam oto taki problem:

1. <div class="main"><?php include("include/controler.php"); ?></div>

załóżmy iż plik php zawiera czysty text html:
  1. <table>...</table>

Pliki koduję w UTF-8 bez dodatków i mój problem - przed kodem include dostaję znaczek. Chrome widzi go jako kropeczkę, firefox nic nie widzi i zwraca kod html w postaci:
firefox:
  1. <div class="main"><table>...</table></div>

chrome:
  1. <div class="main">&#65279;.<table>...</table></div>
(nie mogę nawet tego znaku tu skopiować)

I mój problem w tym iż robi mi to enter, tabela jest 1 wiersz niżej. Może miałeś podobny problem?
ferrero2
Prawdopodobnie format pliku który "inkludujesz" jest UTF8 with BOM.
Zainstaluj sobie Notepada++ lub Keda(jeśli jeszcze nia masz ) i zmień formatowanie pliku na UTF8 bez BOM.
Z angielskiego UTF8 without BOM.
macza
Cytat(ferrero2 @ 4.02.2010, 19:48:17 ) *
Prawdopodobnie format pliku który "inkludujesz" jest UTF8 with BOM.
Zainstaluj sobie Notepada++ lub Keda(jeśli jeszcze nia masz ) i zmień formatowanie pliku na UTF8 bez BOM.
Z angielskiego UTF8 without BOM.

Używam Notepada++ jak pisałem wcześniej "UTF8 bez dodatków", czyli też bez BOM i w tym tkwi problem.
ferrero2
a jak zamienisz include na require dla testu questionmark.gif Tak tylko strzelam, bo pod chrome nie pisałem jeszcze skryptów PHP smile.gif
macza
Nic się nie zmieniło, najgorsze jest to że jest ta przerwa w FireFox i w Chromie, zapewne w IE też. Dodałem litery przed kodem...
  1. <div class="main">X.<table>...</table>X</div>

Cały czas pod górkę smile.gif, jakieś pomysły?
ferrero2
Nigdy nie miałem takiego problemu, to rzeczywiście dziwne. Może problem leży w klasie "main" może CSS coś narzuca ?
Powiem Ci co ja bym zrobił, kilka rzeczy które bym sprawdził :
1. Spróbował bym inlude rzucić do innego znacznika np do SPAN, spróbował bym rzucić include bez żadnego znacznika.
2. Spróbował bym w pliku includowanym dać te <div>.
3. spróbował bym nadać znacznikom <table> i <div> formaty css na 0 (chodzi mi tutaj o margin,padding itd)

Nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
Powiem tylko że sam mam kilka przykładowych skryptów gdzie daje include (ale nie wewnątrz diva tylko na początku strony) i nie zaobserwowałem niczego takiego.

Pozdrawiam
macza
Teraz najgorsze jest to, że po body mam kilka include i w Chrome widać te kropeczki - od kiedy include zwraca kropeczkę? smile.gif Ustawienia dokumentów są ok... Jak dodałem div do include to przed divem mam kropeczkę ;0.
ferrero2
Spróbuj jeszcze testowo pod ISO, ocenisz czy to wina kodowania :/
Może jakieś ustawienia notatepada++ :/
Nie wiem, mi include kropeczki nie zwraca winksmiley.jpg
macza
omg... tego się nie spodziewałem winksmiley.jpg)) Dreamweaver dostrzegł tam:
Forma normalizacji: c (dekompozycja kanoniczna, a następnie kompozycja kanoniczna)
WTF?questionmark.gif, teraz 20 plików zmienia swoją formę normalizacji... notepad out ;0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.