Ponieważ jestem dość zielony w sprawach php, mam problem z kodem do rejestracji
Proces rejestracji działa prawidłowo ale 2 pętle -if- nie chcą działać
pierwsza ma zwracać błąd że jedno z pól zostało nie wypełnione
druga wysyła zapytanie do bazy i zwraca komunikat o błędzie - że dany użytkownik już istnieje w bazie
niestety nie wiem co może być źle
jeśli wyśle pusty szablon rejestracji to kieruje mnie że rejestracja została ukończona - w bazie mam pusty wpis
jeśli wyśle szablon z powtarzającym się adresem E-mail to kieruje mnie że rejestracja została ukończona - ale nie mam żadnego wpisu w bazie sql
<?php // pierwsza pętla if ((!$_POST['name']) or (!$_POST['surname']) or (!$_POST['city']) or (!$_POST['email'])or (!$_POST['addr']) or (!$_POST['postalcode'])) { } include("dbman.class.php"); $DB = new tDbMan(); $DB->dbhost = ""; $DB->dbuser = ""; $DB->dbpass = ""; $DB->dbname = ""; $DB->Connect(); $DB->Query("SET NAMES 'UTF8'"); //druga pętla if ($DB->Count($DB->Query("SELECT * FROM `users` WHERE `email` = '".$_POST['email']."'"))>0) { }else{ $kontoe = $_POST['email']; $query = "INSERT INTO `users` (name,surname,gender,email,addr,postalcode,city,password) values ('{$_POST['name']}','{$_POST['surname']}','{$_POST['gender']}','{$_POST['email']}','{$_POST['addr']}','{$_POST['postalcode']}','{$_POST['city']}','".md5($pass)."')"; $userID = $DB->GetLastInsertId(); $mailmsg = 'bla bla bla' $naglowki .= "X-MailPersonSubscriberID: ".$userID."\r\n"; $naglowki .= "X-MailPersonEmail: ".$_POST['email']."\r\n"; $naglowki .= "MIME-Version: 1.0\r\n"; $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=utf-8\r\n"; $naglowki .= "From: <...>\r\n"; } ?>
Proszę o pomoc bo nie potrafie sobie poradzić z tą rejestracją