Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ankieta mail/ip/cookie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dudi1261
Witam

Tworze ankiete i niewiem jak maxymalnie ograniczyc glosowanie. Mam 3 pomysly jak to zrobic i mysle, ze mi pomozecie lub zaproponujecie inne rozwiazanie smile.gif Jesli ankieta na mail to chodzi mi o taki efekt, ze ktos wypelnienia ankiete i podaje maila. Nastepnie skrypt sprawdza czy email jest juz w bazie (jesli tak to niezezwala na ankiete), jesli nie to wysyla maila, w ktorym bedzie link do aktywacji glosu i zapisu maila do bazy. Co do ip i Cookie (i tu moje pytanie: Jak najdluzej mozna zapisac ciasteczko?) kazdy wie o co chodzi.

Jest inny sposob na ograniczenie glosowania jednego osoby?

Da sie rozroznic adres ip zmienny od stalego?

Jak da sie polaczyc wszystkie wypisane przezemnie metody?

Z gory dzieki smile.gif
quality
Mail hmmm najlepszym sposobem byloby polaczenie wszystkich trzech rozwiazan smile.gif

Jesli chodzi o maila to dobry pomysl, pomysl jednak czy chcesz miec wiecej glosow bo to bardzo duze ograniczenie. Zeby mozna bylo zaglosowac to trzeba by bylo podac maila, odebrac poczte i jeszcze kliknac w link aktywacyjny. Wiec nie przewiduj ze bedzie duzo takich wytrwalych winksmiley.jpg

Moim zdaniem spokojnie wystarczy zabezpieczenie cookie + ip. Jesli chodzi o ograniczenia czasu z cookie to chyba nie ma okreslonej maksymalnej daty, nie jestem pewien. Ale wiadomo ze przewaznie raz do roku robi sie formata wiec i tak mozna zalozyc ze po tym czasie ono przepadnie.

Cookie oczywiscie mozna wykasowac recznie ale w polaczeniu z ip daje dobry rezultat.
Jesli chodzi natomiast o ip to sa dwie wady po pierwsze nie da sie sprawdzic zmiennego ip, a po drugie blokujac ip mozna zablokowac glosowanie osob ktore jeszcze nie glosowaly ( chodzi tutaj o podsieci czyli osoby w sieci wewnetrznej - czesto jeden blok ma jedno ip) jednak nie sadze zeby to bylo az taka duza wade i znaczenie.

Tak wiec polecam cookie + ip smile.gif

Nie wiem czy sie da jakos pobrac adres mac karty sieciowej bo to by byl chyba najlepszy sposob smile.gif wtedy jeden komputer mialby jeden glos smile.gif, aczkolwiek mac adres tez mozna zmienic ale kto na to wpadnie winksmiley.jpg

pozdrawiam
dudi1261
Witaj,
Dzieki za porady smile.gif Jesli chodzi o metode blokowaniu ip to niechce zrobic tak, by ktos kto nie glosowal nie mogl tego uczynic. Sprobuje metoda ciasteczko + email winksmiley.jpg Bronie tego emaila ile sie da, dlatego ze przy wypelnianiu ankiety osoba podaje swoj email i zaznacza opcje subskrypcji. W ten sposob moge to wykorzystac podwojnie winksmiley.jpg Aby bardziej Ci to uwiarygodnic powiem, ze ankieta bedzie zawierala pytania dot. funkcji, modulow, informacji na portalu esportowym ktory powstanie za niedlugo. Dzieki temu bede wiedzial czego gracze potrzebuja smile.gif

Jakby ktos znal inna metode to prosze o wypowiedz smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.