Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .htaccess
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pawlikwn
Hej

Otóż w mojej stronie używam subdomen. Chciałbym połączyć przekierowanie subdomen i przyjazde urle w poniższy sposób:

http://xxx.domena.pl/yyy.html
na
http://domena.pl/index.php?subdomain=xxx&display=yyy

Mój kod:
  1. # Przekierowanie subdomen
  2. RewriteCond %{HTTP_HOST} !^norewrite.domena.pl [NC]
  3. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*).domena.pl [NC,OR]
  4. RewriteCond %{REQUEST_URI} ^($|/.*$)[NC]
  5. RewriteRule ^(.*)$ index.php?subdomain=%1&display=%2
  6.  

Jeżeli podejrzę tablicę $_GET to zmienna subdomain ma odpowiednią wartość, natomiast display jest pusta.

Mam zatem pytanie. Jak dobrać się do zawartości drugiego nawiasu by przypisać go do zmiennej display ? Gdzie popełniam błąd questionmark.gif
erix
A nie prościej podstawnik z dolarem? Przecież masz w RewriteRule, co trzeba. winksmiley.jpg

Jeśli chodzi, czemu nie wyświetla, to na moje oko coś nie tak jest z wyrażeniem regularnym. Ale użyj wartości z RewriteRule, nie ma sensu kombinować z RewriteCond, bo to będzie praktycznie to samo.
pawlikwn
No właśnie coś nie działa. Po podstawieniu dolara i pobraniu wartości z Rewriterule " RewriteRule ^(.*)$ index.php?subdomain=%1&display=$1 " otrzymuję subdomain=xxx&display=index.php, co nie jest tym co mnie satysfakcjonuje.
A RewriteCond muszę użyć bo mam kilka domen, które muszę przekierować w inny sposób.

Ok, problem rozwiązałem.

Są 2 metody:

Albo przepisać RewriteCond tak, aby warunki były w jednej linii (wówczas będzie dostęp do każdej z grup) np.:
  1. rewritecond %{REQUEST_URI}<>%{HTTP_HOST} ^www\.([^.]+)\.example\.com[^<]*<>/images/([0-9]+) - nie do mojego przykładu ale tak ma to wyglącać. Znak "<>" służy do rozdzielenia zmiennych.

Albo pokombinować z RewriteRule
  1. # Przekierowanie subdomen
  2. RewriteCond %{HTTP_HOST} !^norewrite.domain.pl [NC]
  3. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*).domain.pl [NC,OR]
  4. RewriteRule ^([a-zA-Z0-9_]*)$ index.php?subdomain=%1&display=$1
  5.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.