Napisałem sobie kod pozwalający na rejestrację użytkowników w bazie MySQL. Testowałem to na VertrigoServ (http://vertrigo.sourceforge.net/) i wszystko działało bez zarzutów więc wrzuciłem wrzuciłem to na prv.pl (próbowałem też na yoyo.pl) Po wgraniu na serwer i uruchomieniu skrypt nie działa. Co bym nie wpisał w formularzu, nawet żadna funkcja echo() nie jest wywoływana.
Tu jest kod:
plik register.php
<!-- formularz rejestracji --> <b>Zarejestruj:</b><br /><br /> <form action="register.php" method="post"> login: <input type="text" name="login" /><br /> hasło: <input type="password" name="pass" /><br /> powtórz hasło: <input type="password" name="repass" /><br /> imię: <input type="text" name="name" /><br /> nazwisko: <input type="text" name="surn" /><br /> <input type="submit" value="Zarejestruj" /><br /> </form> <?php //*****połącz z bazą ***** //***** skrypt dodający użytkownika ***** { if(!mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `user_login` = '$login'"))) //jeśli nie ma użytkownika o podanym loginie { if($pass == $repass) // jeśli hasła się zgadzają { mysql_query("INSERT INTO `users` (`user_login`, `user_pass`, `user_name`, `user_surn`, `user_type`, `user_activ`) VALUES ('$login', '$md5pass', '$name', '$surn', 0, 0)"); //dodaje użytkownika } else { } } else { } } ?>
Co jest źle?
Mam jeszcze jedno pytanie: czym różni się odczytanie danych z formularza przez zmienną $nazwa_pola od odczytania przez tablicę post $_POST['nazwa_pola'] ?