Z góry mówię, że jestem totalnie początkujący w php, ale się nie poddaję

Założenie jest takie, żeby na pytanie były 2 możliwości odpowiedzi. Skrypt ma za zadanie zliczać głosy i po oddaniu głosu wyświetlić wynik głosy na tak i nie.
Po kilku dniach prób!!!, ocieraniu potu z czoła, korzystania z dziesiątków forów i postów, porad profesjonalistów i znachorów php - wymodziłem coś takiego - działa, ale jest totalnie siermiężne:
formularz (przyciski tak i nie):
skrypt dodający do pliku tak.txt lub nie.txt liczbę 1 po naciśnięciu odpowiedniego przycisku:
<?php //Wczytanie z pliku liczby oraz dodanie do niej 1. $liczbatak=$tak[0]; $takplus=$liczbatak + 1; //Wczytanie z pliku liczby nie oraz dodanie do niej 1/ $liczbanie=$nie[0]; $nieplus=$liczbanie + 1; //dodanie do tak.txt +1. //blokujemy plik tak.txt do zapisu: //zapisujemy dane do pliku: //odblokowujemy plik: //zamykamy plik: } //dodanie do nie.txt +1. { //opis jak powyżej } //wyświetla wynik po naciśnięciu submit ?>
Jest może jakiś zgrabniejszy sposób na napisanie tego skryptu?. Szczególnie próbowałem inkrustować zmienną $liczbatak++ (lub $liczbanie++), ale zapisywało w pliku txt i wyświetlało coś takiego: id #3. O co chodzi?
I sorry za zawracanie gitary:).
Z góry dzięki,
Pozdrawiam.