Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][mod_rewrite]Pytanie początkującego, zamiana linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
benusso
Witam

Chciałbym wdrożyć to w moim serwisie, o ile mogę znaleźć teksty na temat reguł, to nie mogę zrozumieć jednej rzeczy

dodałem do swojego htaccessa regułę

1. Options FollowSymLinks
  2. RewriteEngine On
  3.  
  4. RewriteRule ^index.html$ index.php [L]

No i nie zamieniło mi to wcale linków na stronie, tam gdzie mam index.php mam nadal index.php, gdy wczytuje index.php też w pasku adresu jest index.php, wnioskuje zatem że działa to w ten sposób iż po wpisaniu w pasku adresu index.html będzie widoczny index.html a otworzy się index.php.

Idąc dalej, mając linki generowane w php w serwisie, posiadajace powiedzmy do 2 zmiennych czyli np

index.php?idprofil=1&zdjecie=5

gdzie nazwa uzytkownika z profilem o id=1 to benusso a zdjecie 5 to id zdjecia w bazie, php generuje mi takie linki w galeri, a chcialbym powiedzmy zeby adres ten wygladal tak

benusso-zdjecie-5.html

to co powinienem zrobić ?

Czy powinienem rozpocząć pracę od zmiany kodu php, tak zeby generowal mi pole <a> tak <a href=benusso-zdjecie-5.html> a nie tak <a href=index.php?idprofil=1&zdjecie=5>

a później w htaccessie dopisac regule odczytu benusso-zdjecie-5.html jako index.php?idprofil=1&zdjecie=5 questionmark.gifquestionmark.gif

Prosze o pomoc.

Pzdr.
Blame
Tak, .htaccess nie zmienia linków na stronie, on tylko przepisuje te wklepane w pasek. Linki w kodzie musisz zmienić ręcznie.
Rysh
Chyba innego wyjścia nie ma żeby raptem linki stały się *.html musisz zmienić w kodzie.
benusso
A powiedzcie mi

1. RewriteRule ^profil-([^-]+)-([^-]+).html$ profile.php?login=$1&profil=$2 [L,QSA]

ciąg znaków ([^-]+) zastępuje zmienną $1 ? to jest taka zasada że zmienne liczone są od lewej i pod pierwszy ciąg znaków ([^-]+) w WYRAŻENIU podstawiana jest zawsze zmienna $1 i jej nazwa musi być dolar jeden, czy po prostu pierwsza zmienna z ZAMIENNIKA, patrząc tak

1. RewriteRule WYRAŻENIE ZAMIENNIK [FLAGI]

questionmark.gif

Na jakiej zasadzie podstawiane są zmienne z ZAMIENNIKA do WYRAŻENIA ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.