Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][CSS]Proste okienko (nie pop-up)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sueroski
Witam. Biegły w JS nigdy nie byłem, ale postanowiłem z tym walczyć, bo w sumie nie ćwiczyłem jej bo nie widziałem praktycznego zastosowania do niej - niedawno zrozumiałem, że flash to nie wyjście na wszystko, że czasem jednak warto użyć starego, pospolitego js (w ogóle nie wiedziałem, że można w nim robić niektóre bajery)
W każdym razie. Chciałbym zrobić proste okienko w javascript, ale nie mogę nic w googlach znaleźć (pod hasłem: okienko js wyskakują instrukcje do pop-upów). Właśnie - to nie ma być popup. Tylko... hmm... takie okienko jak na http://www.forum.wiaderko.com/ (bez zalogowania się) tylko najlepiej, aby była możliwość przesuwania tego okienka za pomocą górnego paska (coś ala proste okienko w windowsie, tylko w przeglądarce)
Prosiłbym, aby kod był naknajmniej skomplikowany, bo chciałbym coś z nim móc zrobić. Aha, okienko powinno wyskakiwać po kliknięciu w link.
Czyli:
Klikam w link > uruchamia się takie okienko (nie pop-up) > za pomocą górnego paska (pierwsze górne 5 px przykładowo) przesuwam ją po powierzchni okna przeglądarki > za pomocą buttona wyłączam je

Mógłby mi ktoś coś takiego znaleźć, bądź nakierować choćby pod jakim hasłem tego szukać?
ziqzaq
Szukaj frazy "javascript" plus "modal window", "modal dialog box" itp. Możesz bawić się w czystym JS lub użyć jakiegoś frameworka jak JQuery lub MooTools które posiadają pluginy do obsługi takich okienek.
Przykład masz tu (jquery).
kamil4u
Od razu te wasze frameworki smile.gif

Stwórz zwykłego div-a i dodaj do niego skrypt d&d. Div-a odpowiednio ostyluj: pozycjonowanie apsolutne + zIndex. Skryptów d&d w necie są setki, więc nie powinieneś mieć problemów.
Kiedyś pisałem, coś podobnego: http://kamil.contrel.pl/window/window.html - chyba prościej się nie da smile.gif

@down: chodziło mi raczej o to, że ostatnio wszędzie pcha się na siłę frameworki, gdzie w czystym js zajmie to dużo mniej kodu i program działa szybciej. Sam dałeś przykład dla jquery, gdzie użycie tego jest w mojej ocenie bezsensu smile.gif
ziqzaq
Cytat
Od razu te wasze frameworki smile.gif

Cytat
Szukaj frazy [...] Możesz bawić się w czystym JS lub użyć jakiegoś frameworka[...]

Rozumiesz aluzje? winksmiley.jpg

// Edit: up
Sam napisał, że nie jest biegły w JS. Dałem mu słowa kluczowe plus dwie opcje do wyboru: albo sam napisze sobie obsługę albo skorzysta z gotowych rozwiązań. To, że pierwsze w wyszukiwarce wybrałem jQuery jest bez znaczenia - to tylko przykład (tak jak napisałem we wcześniejszym poście).
Skoro kolega nie wie czego chce to trzeba mu uzmysłowić jakie opcje ma (choćby był to jakiś framework) i sam musi zacząć kombinować jak chce się nauczyć. smile.gif
Sueroski
Z frameworków raczej nie korzystam, ale dzięki za frazy i podpowiedzi, no i przykład.
Ogólnie na razie nie jest mi potrzebne przesuwanie i nie mam dużo tekstu do przekazania toteż zrobię sobie po prostu diva, którego będę ukrywał i pokazywał
No i zacznę się uczyć JS, bo kiedyś myślałem, że to tylko rozwijane menu i kilka efektów, a tu się okazuje, że można nawet okienka sobie tworzyć. smile.gif
Pozdrawiam
Edek debeściak
http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17/floatbar.htm

Cała funkcja dostępna.

To się nazywa "TopBar"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.