Chciałbym zacząć od tego iż raczej rzadko zadaje pytania na forach, ale tym razem temat wydaje mi się być dosyć trudny i chciałbym by ktoś "poukładał" mi wszystko w głowie. Czytając różne artykuły na temat cookies nauczyłem się je tworzyć. Dość szybko zauważyłem, że wygasają po zamknięciu przeglądarki i większość (jak nie wszystkie) przeglądarki mają ustawione by właśnie po jej zamknięciu ciasteczka wygasały. Tworzę własny "system" głosowania, więc chciałem się jakoś zabezpieczyć przed powtórnym głosowaniem, zastosowałem blokadę IP, ale uważam, że to trochę za mało. Potrzebuję, więc cookies lub sesji. Im bardziej zagłębiam się w temat tym bardziej wydaje się być to skomplikowane. Czytając napotkałem się z różnymi rodzajami cookies. Czy ktoś mógłby mi je bardziej opisać? Przeczytałem o cookies:
- cookies zwykłych - wygasają po zamknięciu przeglądarki, z tym nie miałem problemu
- cookies trwałych lub stałych - zapisywane na dysku i nic więcej się nie mogłem dowiedzieć, w jakim języku programowania się je tworzy czy coś, dosłownie nic
- cookies flashowych - także zapisywanych na dysku, najprawdopodobniej tworzy je się w ActionScript, ale nie wiem
- cookies sesyjnych - jak sądzę sesje je tworzą, ale czy także wygasają po zamknięciu przeglądarki?
Teraz tak moim głównym problemem jest jak zrobić w momencie, gdy ktoś ma zmienne IP, nie mógł głosować dwa razy w ciągu 24h? Próbowałem ze zwykłymi cookies ale wygasają po zamknięciu przeglądarki, chciałem zrobić to w sesjach, lecz one w momencie gdy ktoś wejdzie na stronę zaczną odliczać czas od początku. Szukałem czegoś o cookies trwałych, lecz nic nie znalazłem. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jakie są rodzaje cookies i je opisać oraz zasugerować czym najlepiej zrobić taką blokadę w momencie gdy ktoś ma zmienne IP? Z góry dziękuję za każdą pomoc.