Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]mailer jak to zrobić
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gary1991
Witam

Wiem że google nie boli ale szukałem odpowiedzi i nie umiem tego zrobić mam kod i nie wiem jak wbudować w niego to aby dane z tego wysyłało do mnie hosting mam na lua pocztę na interia a oto kod jeżeli dla kogoś to nie problem i by pomógł byłbym bardzo wdzięczny..

1. <div class="input_title">Imie</div>
  2. <input name="Imie" id="input_imie" type="text"><br>
  3. <div class="input_title">Treść</div>
  4. <input name="Tresc" id="input_tresc" type="text"><br>
  5. <br>
  6. <br>
  7. </form>
  8. <a href="java script:doWyslij()" class="btn_green">Wyslij&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</a><br><br>
  9.  
bogdan89
mistrzu, podstawy... szukaj dobrze, a znajdziesz... nawet na tym forum
np.: tutaj: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=37332

podpowiem jedynie, żebyś sprawdził czy Twój serwer na pewno obsługuje funkcję mail w php (niektórzy operatorzy blokują tą funkcję), jeżeli nie, polecam skorzystać z gotowej biblioteki PHPMailer, możesz dzięki niej połączyć się ze swoim serwerem SMTP dowolnej poczty i z niej wysłać maila.
gary1991
Ale jeżeli dobrze czytam to phpmailer jest abym to ja nadawał do kogoś a ja chce aby jak ktoś wejdzie na moją stronę wypełnił te dane i dał wyślij i aby to do mnie przychodziło
bogdan89
PHPMailer nie ma blokady na maile wysyłane do siebie samego... zapoznaj się z przykładami na http://phpmailer.worxware.com/index.php?pg=examplebsmtp

Narzędzie jest bardzo proste w obsłudze.
gary1991
łatwe to to jest chyba dla Ciebie ściągłem tego php mailer jest tyle plików że nie wiem które mam edytować które na serwer wrzucić jak to wmontować w te formularze co ja chce
bogdan89
Pliki na serwer wrzucasz wszystkie, żadnych nie musisz edytować.

Do pliku PHP obsługującego Twój formularz dołączasz plik class.phpmailer.php za pomocą require_once
i dalej lecisz wg przykładu, do którego link dałem post wyżej.
gary1991
No i nie działa wgrałem wszystko na serwa mój index ten phpmailer i wszystko edytuje ten mój cały index w którym jest formularz i nie idzie ;/;/ nie wiem jak to zrobić
bogdan89
Dobra, lecimy od początku...

przy tworzeniu formularza w HTML możesz ustawić sobie taki parametr jak ACTION, w którym zapisujesz ścieżkę do pliku który ma wykonać się po zdarzeniu SUBMIT, a także parametr METHOD, i tu masz do wyboru: POST lub GET. Poczytaj o tym.

W pliku do którego ścieżkę podałeś w ACTION obsługujesz zmienne, które przesłałeś za pomocą formularza. W zależności od metody którą wybrałeś, te dane możesz wywołać za pomocą $_POST['nazwa_pola'] lub $_GET['nazwa_pola'], gdzie nazwa_pola to ciąg znaków podany w parametrze name każdego inputa w Twoim formularzu.
W tym pliku załączasz za pomocą require_once plik class.phpmailer.php podając do niego względną ścieżkę. Co do działania require_once odsyłam do manuala PHP.
W kolejnych liniach lecisz tak jak pokazuje przykład podany kilka postów wyżej. Naprawdę to nie jest trudne. Ale warunkiem koniecznym jest też chęć nauczenia się tego.
gary1991
to może inaczej powiem prosto z góry mam stronę na której mamy pola do logowania i ja chce tak wszczepić tego phpmailera aby wysyłał mi te dane na mail jednak że gdy wklejam to jakoś tam w kod to nic nie działa i pojawia mi się to w stronie zamiast kodować ;/;/
bogdan89
sciana.gif
Ok. Na pewno Twój serwer obsługuje PHP? Na pewno w pliku swój kod masz umieszczony pomiędzy <?php i ?>? Na pewno rozszerzenie pliku w którym umieściłeś ten kod ma rozszerzenie *.php?

Dodam jeszcze, że fakt iż piszesz w Przedszkolu nie usprawiedliwia nieznajomości podstaw programowania w PHP.
gary1991
No właśnie okazało się że to plik html i szukam właśnie jak to zrobić w html znasz jakieś skrypty html
bogdan89
jedyne co możesz zrobić w HTML to użyć odnośnika z mailto, które włączy program pocztowy automatycznie uzupełniając adres odbiorcy.
bezpośrednio maila możesz wysłać jedynie z poziomu serwera, czyli wykorzystując np.: PHP.

Jeszcze jedno. Nie istnieje takie coś jak skrypty HTML. HTML nie jest językiem skryptowym.
gary1991
A jest możliwość by np. zapisywało się to do pliku bo ja chce aby automatycznie bez jego wiedzy tak jakby odrazu się to zapisywało badź wysyłało
bogdan89
Oczywiście, z poziomu serwera, czyli znów kłania się PHP.
gary1991
Ale gdy mam tą stronę html i idzie coś zrobić by na serw mi to zrzucało jak co jak się to nazywa czy coś ja to oblukam i jak jakieś problemy będę mieć dam znać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.